Je fantasie vergeet je niet!

Geplaatst op: 13 Juni 2023

Met trots presenteert KunstZinnig Pieter de eerste groep vrijwilligers die vanuit het programma zijn opgeleid om verhalen te maken met mensen met dementie. Al langer bestond binnen Pieter van Foreest de wens om te gaan werken met TimeSlips, dit is de naam die gebruikt wordt in Amerika waar het oorspronkelijk ook vandaan komt.

"Niet worstelen met het geheugen, maar putten uit je fantasie. Dat werkt bevrijdend voor mensen met dementie," zegt Anne Basting. Zij ontwikkelde voor hen het concept TimeSlips, een uitnodiging om creatief uiting te geven aan wat er zich in je hoofd afspeelt. Dr. Anne Basting is van oorsprong Theaterwetenschapper. In 1998 was zij in de VS de grondlegger van TimeSlips Creative Storytelling Inc., dat zich ervoor inzet het accent bij dementie te verleggen van 'geheugenverlies' naar 'creativiteit' en 'meedoen'. Kees Deenik, voormalig huisarts en theatermaker, heeft in Nederland op vele plekken in het land verhalen gemaakt met mensen met dementie en ook mensen opgeleid. Ook voor onze vrijwilligers heeft hij deze training verzorgd. De titel ‘Je fantasie vergeet je niet’ is de werktitel geworden en is het voor locaties nu mogelijk om deze bijzondere activiteit te ‘boeken’.

Hoe werkt het?
Verhalen maken met mensen met dementie gebeurt vanuit de visie dat je niet op zoek gaat naar wat mensen nog weten, maar de mogelijkheden van hun fantasie gebruikt om verhalen te vertellen. Hiermee voorkom je de teleurstelling van het niet herinneren en activeer je het plezier om met elkaar een verhaal te maken.  TimeSlips kan gedaan worden met een groep maar ook met één persoon. Aan de hand van een afbeelding en vragen wordt een verhaal gemaakt met de respons van de deelnemer(s). Dit verhaal wordt opgeschreven en vindt zijn weg terug naar de makers, hun familie, vrienden en professionals om hen heen.