Aandacht voor intimiteit en seksualiteit op Valentijnsdag

Geplaatst op: 14 Februari 2021

Valentijnsdag is dé dag om stil te staan bij de liefde. En die liefde brengt ons naar intimiteit en seksualiteit. Het hoort bij ieders leven, ook bij dat van ouderen die zorg ontvangen. Het onderwerp bevindt zich in de taboesfeer. En daarom heeft Pieter van Foreest een handreiking gemaakt om medewerkers te helpen dit onderwerp bespreekbaar te maken met cliënten.

Verlegenheidsonderwerp
Intimiteit en seksualiteit zijn onderwerpen die zorgmedewerkers niet dagelijks met cliënten bespreken. Het is een intiem onderwerp waar voor veel ouderen een taboe op rust. Maar wel een onderwerp dat voor iedereen speelt. Ook voor ouderen die zorg ontvangen. Daarom is het gesprek aangaan belangrijk. Iedereen heeft namelijk behoefte aan intimiteit en seksualiteit. Hierbij hoeft men niet altijd direct aan seks te denken. Een knuffel, kus of persoonlijke gesprekken zijn hier óók onderdeel van.

‘Intimiteit en seksualiteit verdwijnen niet als de rimpels komen.’

Binnen Pieter van Foreest wordt er veel gewerkt met het principe belevingsgerichte zorg, wat betekent dat we uitgaan van de behoefte van onze cliënten. Daar hoort ook intimiteit en seksualiteit bij. We kijken binnen Pieter van Foreest vooral naar de mogelijkheden en hoe we die samen kunnen realiseren.

Valentijnskaart
Vandaag ontvangen alle cliënten van Pieter van Foreest een Valentijnskaart. Een gebaar waarin we hen, in deze moeilijke tijd van de coronacrisis, laten weten dat we er voor hen zijn. Van liefde kan men nooit te veel ontvangen toch?! Daarnaast is de kaart een mooie gespreksopener rondom intimiteit en seksualiteit tussen de medewerkers en cliënten.

Kennisteam
Het kennisteam intimiteit en seksualiteit van Pieter van Foreest heeft als doel het onderwerp blijvend onder de aandacht te brengen en het uit de taboesfeer te halen. Daarnaast zijn zij een betrouwbaar aanspreekpunt voor de collega’s op de werkvloer en cliënten en diens naasten indien gewenst.