Europese dag van Beroerte in het teken van het leven na een beroerte

Geplaatst op: 13 Mei 2019

Elk jaar op de tweede dinsdag in mei wordt de Europese Dag van de Beroerte georganiseerd. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor een beroerte en de gevolgen hiervan. Risicofactoren voor een CVA (beroerte) zijn een hoge bloeddruk, een te hoog bloedsuiker- of cholesterol- gehalte, boezemfibrilleren en overgewicht. Bij een CVA is het vooral belangrijk om snel te handelen om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Vandaar dat er veel tijd en energie wordt gestopt in preventie en voorlichting.

Het leven na een beroerte
In het eerste halfjaar na een CVA kan er veel herstellen. Daarna breekt de chronische fase aan. In deze fase moet iemand leren omgaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen van een CVA. In deze fase zijn mensen veel op zoek naar informatie over behandelingen, hulpmiddelen, aanpassen van een levensstijl en het verwerken van alles wat iemand overkomen is. Goede informatie en hulp is belangrijk en daarom is er dit jaar gekozen voor het thema  Life after stroke’ (leven met de gevolgen van een beroerte).

CVA-keten DWO
In de regio Delft, Westland en Oostland werken zorgorganisaties en het ziekenhuis samen in een keten om mensen met een CVA de best passende behandeling te geven op de juiste plek. De CVA-keten DWO doet ieder jaar mee met de Europese dag van de beroerte. Dit jaar met een symposium de reis door de CVA-keten. Meer informatie over een beroerte, de gevolgen ervan en de CVA-keten DWO vind je op www.cvaketendwo.nl