Geslaagd CVA-symposium op de Europese Dag van de Beroerte

Geplaatst op: 15 Mei 2019

Op dinsdag 14 mei, op de Europese Dag van de Beroerte, organiseerde de CVA-keten DWO een interessant symposium met de titel ‘De wereld draait door...een reis door de CVA-keten’. Tijdens dit symposium waren alle medewerkers van de verschillende ketenpartners van harte welkom om samen met en van elkaar te leren over alle aspecten van een CVA (beroerte). Zo was er aandacht voor de acute fase van een CVA, kwamen de verschillende behandelmogelijkheden naar voren, werden de risicofactoren besproken en waren er ervaringsdeskundigen aanwezig om te vertellen over hun ervaring met een beroerte.

Door middel van een korte film werd de reis die een CVA-patiënt meemaakt, in beeld gebracht. Vervolgens waren er een aantal plenaire presentaties en kon men twee workshops naar keuze volgen. Het was een geslaagde en interessante avond, die een mooie basis vormt om de komende tijd nog meer binnen de keten te gaan samenwerken en van elkaar te leren.

CVA-keten DWO
De CVA-keten bestaat uit vier organisaties: Reinier de Graaf Gasthuis, Basalt, Careyn en Pieter van Foreest. De keten zorgt ervoor dat iemand met een CVA op het juiste moment, de juiste zorg op de juiste plaats kan ontvangen. Het is de bedoeling dat de zorg die geboden wordt door de verschillende partners een samenhangend en geïntegreerd geheel vormt, zonder drempels of schotten tussen de verschillende schakels van de keten. Iedere partner heeft zijn eigen specialisaties die een cliënt ten goede komen. Door maximale samenwerking en afstemming tussen de deelnemende partijen en permanente ontwikkeling van professionals, stellen de ketenpartners elkaar in staat om toegankelijke, adequate en steeds betere zorg te organiseren en te verlenen.

Europese Dag van de Beroerte
Elk jaar op de tweede dinsdag in mei wordt de Europese Dag van de Beroerte georganiseerd. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor een beroerte en de gevolgen hiervan. Risicofactoren voor een CVA zijn een hoge bloeddruk, een te hoog bloedsuiker- of cholesterol- gehalte, boezemfibrilleren en overgewicht. Bij een CVA is het vooral belangrijk om snel te handelen om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Vandaar dat er veel tijd en energie wordt gestopt in preventie en voorlichting.