Internationale Coming Out dag 2013

Geplaatst op: 10 Oktober 2013

Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) moeten zich veilig en prettig kunnen voelen, op school. Op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. Jezelf kunnen zijn, moet gewoon zijn.

Om die boodschap kracht bij te zetten hijsen 34 gemeenten en het ministerie van Onderwijs samen de regenboogvlag op de internationale Coming Out dag, vrijdag 11 oktober 2013.

De Coming Outdag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van LHBT'ers te verbeteren. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft, zet de overheid zich in. En dat is helaas nog steeds nodig. Per 2013 is het aantal actieve gemeenten meer dan verdubbeld. De Coming Outdag is aanleiding voor een zichtbaargezamenlijk statement.

In een estafette hijsen de gemeenten één voor één de regenboogvlag bij het stad- of gemeentehuis. In volgorde van alfabet gaan de vlaggen ten top, te beginnen om 8.00 uur in Alkmaar, eindigend om 8.24 uur in Zwolle. De laatste vlag wordt door het ministerie OCW gehesen om 8.35 uur. Pieter van Foreest doet ook aan het vlaggen mee. Er zijn voor alle locaties regenboogvlaggen besteld en deze worden op 11 oktober 2013 in top gehesen.