Blog luisteren is het beste medicijn

Geplaatst op: 20 Juni 2019

Carola en Whitney werken beide als ambulant verpleegkundige bij het specialistisch team van Pieter van Foreest. Dag en nacht zijn ze oproepbaar en gaan zij op pad om bij cliënten thuis te ondersteunen op het gebied van complexe verpleegkundige behandelingen. In hun blog vertellen zij wat zij meemaken onderweg en bij cliënten thuis.

Als specialische team komen wij niet alleen bij mensen thuis maar kunnen wij ook onze collega’s in de woonzorglocaties bijstaan wanneer er vragen zijn. Zo ook die ene zaterdagavond. Een verzorgende belt over een mevrouw die erg onrustig is. Overige bewoners merken de onrust en raken geagiteerd. De verzorging heeft al van alles geprobeerd om haar te kalmeren maar het mag niet baten. De vraag is nu, wat te doen?

Het is rustig in mijn dienst en ik besluit om langs te gaan op de locatie om te kijken wat ik kan betekenen. Een ander gezicht doet soms wonderen. Als ik aankom op de afdeling is het chaos. Er wordt over en weer door bewoners tegen elkaar geschreeuwd. In een poging om de gemoederen tot bedaren te krijgen, probeer ik mevrouw mee te nemen naar haar eigen kamer. Ik pak haar arm en gelukkig accepteert ze het en loopt ze met mij mee. Ik vraag haar wat er allemaal aan de hand is. Mevrouw begint te huilen Ze zegt dat niemand haar begrijpt. Ze wil eigenlijk gewoon even rustig zitten en alleen zijn. Geen andere mensen om zich heen. Ik help mevrouw in haar stoel en zet deze in de relax stand. Ik geef haar een deken en we praten nog wat met elkaar. Eindelijk vindt mevrouw haar rust en voor ik haar alleen laat, geeft ze me nog een hand en bedankt me. Daarna loop ik terug naar de huiskamer. Ook daar is de rust weder gekeerd. Ik praat mijn collega’s van de afdeling bij over wat mevrouw gezegd heeft en dat ze nu lekker in haar stoel zit. Zo zie je maar…Soms is luisteren het beste medicijn.