Café Vergeet-me-niet, een mooie plek waar wie vergeet, niet vergeten wordt

Geplaatst op: 7 Februari 2023

Bij Ontmoetingscentrum Dock van Delft start binnenkort Café Vergeet-me-niet, een mooie plek waar wie vergeet, niet vergeten wordt. Café Vergeet-me-niet wordt een unieke ontmoetingsplaats dat ruimte biedt voor gezellige bijeenkomsten waarbij ontmoeten voorop staat. De jonge bezoekers met dementie zullen zorgen voor de ontvangst van buurtbewoners, nieuwe (potentiële) bezoekers en hun mantelzorgers.

Waarom Café Vergeet-me-niet?
Iedereen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Voor (jonge) mensen met dementie kan dit soms zwaar vallen. Een ontmoetingscentrum biedt dan uitkomst, al is de stap ernaar soms groot. Zo lang het thuis nog gaat, is verblijf op een Ontmoetingscentrum nog niet nodig, denkt men. De keerzijde is dat de mensen hierdoor vaak in een laat stadium van dementie in beeld komen en mantelzorgers overbelast raken. Om het ziekteproces te vertragen en problemen thuis te voorkomen/verkleinen is het juist belangrijk om in een vroeg stadium te starten op een ontmoetingscentrum. Bovendien zorgt dit ervoor dat de medewerkers de bezoekers goed leren kennen waardoor ze nog beter persoonsgerichte activiteiten kunnen bieden.

Van Restaurant Misverstand tot Café Vergeet-me-niet
Met dit in haar achterhoofd en het veel bekeken televisieprogramma ‘Restaurant Misverstand’* kwam collega Petra Hulsker, werkzaam bij Ontmoetingscentrum Dock van Delft, op het idee nieuwe activiteiten voor en met jonge mensen met dementie te organiseren. Activiteiten waarbij ontmoeten en gezelligheid voorop staan en de bezoekers van Ontmoetingscentrum Dock van Delft zelf zorgen voor de ontvangst van nieuwe bezoekers. En, hoe mooi om hiervoor een speciale ruimte in te richten als ‘café’.
Samen met de bezoekers van Ontmoetingscentrum Dock van Delft is besloten deze plek om te dopen tot ‘Café Vergeet-me-niet’; een unieke ontmoetingsplaats waar zorg is voor elkaar, voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers. Een café dat ruimte biedt voor bijeenkomsten met buurtbewoners en zorgverleners van o.a. thuiszorgorganisaties. Een plek met een ongedwongen en informele sfeer hebben waar mensen met elkaar in verbinding komen.

Jezelf zijn
Wilma is één van de bezoekers en een kok in hart en nieren. Ze zorgt dagelijks voor een heerlijke soep en maakt regelmatig lekkere hapjes voor de bezoekers. Samen met een aantal andere bezoekers er is al een keer een high tea op een huiskamer georganiseerd en hebben zij meegedacht over ideeën voor Café Vergeet-me-niet. Zo is deze maand een maandelijkse kookclub voor jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers gestart, een initiatief in samenwerking met Alzheimer DWO en Resto van harte. Zo ontstaat een bijzondere plek waar Wilma en de andere bezoekers zichzelf kunnen zijn, samen met hun begeleiders en ‘collega’s’, een mooie plek waar wie vergeet, niet vergeten wordt.

Wat is er te doen in het café?
Café Vergeet-me-niet opent officieel feestelijk op vrijdag 24 februari door middel van een besloten feest. Vervolgens zullen er diverse leuke activiteiten plaatsvinden in het café waaraan deelgenomen kan worden door mensen met (beginnende) geheugenproblemen die laagdrempelig zonder verplichtingen de sfeer willen proeven en mee willen doen met de activiteit. Of buurtbewoners die nieuwsgierig zijn en een handje willen helpen.

Wekelijks
Woensdag van 14.00-15.00 uur: Kun je zingen, zing dan mee!
Donderdag van 14.00-15.30 uur: Breiclub

Maandelijks
Derde donderdag van de maand van 16.30-19.30 uur: Kookclub voor jonge mensen met dementie
Laatste vrijdag van de maand van 14.30-15.30 uur: Dansen

Sponsoren
We zijn blij dat veel partijen een warm hart toedragen aan dit mooie initiatief. De inrichting en organisatie van Café Vergeet-me-niet is mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft, Fonds 1818, Alzheimer DWO, het KB Fonds, de leerlingen van het Stanislascollege en door giften van bezoekers en mantelzorgers van Ontmoetingscentrum Dock van Delft.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over Café Vergeet-me-niet, een activiteit (helpen) organiseren of meedoen? Laat het ons weten. U kunt contact opnemen met de collega’s van Ontmoetingscentrum Dock van Delft, bereikbaar via  015-51518100 of mail ocdockvandelft@pietervanforeest.nl
Ontmoetingscentrum Dock van Delft is gevestigd aan de Ezelsveldlaan 276 in Delft.

* Ook na de diagnose dementie kan een ieder echt blijven meedoen en actief zijn in het maatschappelijk leven. Dat is wat Restaurant Misverstand laat zien. In Restaurant Misverstand werken jonge mensen met dementie. Onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw gaan ze in het restaurant aan de slag. Geen van allen heeft ervaring in de horeca. In vijf aflevering volgen we hun belevenissen, leren we ook meer over dementie en hoe we daar als samenleving mee om kunnen gaan.