Cheyenne (9) organiseert hartverwarmende inzamelactie voor De Kreek

Geplaatst op: 27 November 2020

De 9-jarige Cheyenne uit Monster maakt armbandjes en verkoopt deze om cadeautjes te kopen voor mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een bijzonder initiatief. Cheyenne vertelt over haar acties en waarom ze heeft besloten dit te gaan doen.

“Ik ben Cheyenne, ik ben negen jaar en sinds september maak ik zelf armbandjes.” Voor haar verjaardag had Cheyenne kralen gekregen, waar ze steeds meer verschillende soorten armbandjes van is gaan maken. Dat begon met kleine kraaltjes, maar ze heeft inmiddels gespaard voor betere kralen, zodat ze haar sieraden kan blijven vernieuwen. Cheyenne: “Naast armbanden maak ik ook oorbellen, kettingen en sleutelhangers. Ik vind het leuk dat ik dan even rustig iets voor mezelf kan doen.”

Nationale Ouderendag
“Op Nationale Ouderendag heb ik pakketten gemaakt voor de bewoners van De Kreek,” vertelt Cheyenne. “Daar zat onder andere shampoo, douchegel en dat soort dingen in. Ook zat er allemaal lekker eten in, zoals chocola, en zat er een kaartje bij waarop stond wat ik precies heb gedaan en waarom ik het heb gedaan.” Om deze pakketten te kunnen maken, heeft Cheyenne haar zelfgemaakte armbanden verkocht en is ze langs winkels gegaan in Monster. “Ik ben langs de bakker gegaan, een drogisterij, verschillende winkels. Soms liep ik daar gewoon naar binnen en soms stuurde ik even een mailtje. Ik vertelde dan wat ik aan het doen was en vroeg of zij leuke spulletjes hadden voor mij. Die kon ik daar dan komen ophalen.” Met deze producten kon Cheyenne de pakketten vullen. Op de vraag hoe ze op dit idee is gekomen, antwoordt Cheyenne: “Ik was al van plan om deze actie te organiseren. Toen hoorde ik op de radio dat het op 2 oktober Nationale Ouderendag was, dus heb ik het daaraan gekoppeld.” Cheyenne ging op zoek naar een verzorgingstehuis in de buurt die hieraan mee wilde werken en kwam zo uit bij De Kreek in ’s-Gravenzande. Zo kon ze de bewoners op deze bijzondere dag in het zonnetje zetten. Zij vonden het een heel leuk initiatief en waren erg dankbaar voor de pakketten.

Inzamelactie voor kerst
Cheyenne staat zeker niet stil. Op dit moment is ze bezig met een bijzondere inzamelingsactie voor de feestdagen. “Ik ga kerstpakketten maken,” vertelt ze. “Daar doe ik dan allerlei lekkere dingen in en ik wil daar ook puzzels indoen. Dat is dan voor in de huiskamers.” Ook deze kerstpakketten zijn bedoeld voor de bewoners van De Kreek. “Ik vind het zielig voor de ouderen dat ze nu door corona weinig bezoek mogen krijgen met kerst. Op deze manier hebben ze toch iets leuks te doen.”

Op zaterdag 7 november stond Cheyenne de hele ochtend met haar eigen sieraden in de Albert Heijn in ’s-Gravenzande. ”Dat was heel leuk, ik heb ongeveer 10 armbandjes verkocht. Het geld wat ik daarmee heb opgehaald ga ik gebruiken voor de kerstpakketten voor De Kreek en van dat geld ga ik ook weer nieuwe kralen kopen om nieuwe sieraden van te maken.” Cheyennes moeder vult aan: “Het geld voor de kralen haalt ze van de opbrengst af en wat overblijft gaat in het potje voor De Kreek. Ze heeft al een lijstje gemaakt met wat ze voor de pakketten nodig heeft, dus zo wil ze die gaan vullen.”

Ook voor na de kerst heeft Cheyenne al een mooi idee. “Ik wil speelgoed halen voor kinderen met leukemie. Deze wil ik dan in het ziekenhuis langs gaan brengen.” “Ze heeft zelf kinderen gezien die leukemie hadden,” vult haar moeder aan. “Dat vond ze zo zielig. Ze wil elke keer een actie organiseren voor een ander goed doel, daarom heeft ze als volgende actie voor kinderen met leukemie gekozen.”

Social media
Cheyenne heeft een eigen Instagram en Facebook-pagina genaamd Jewelry.by.Cheyenne. “Toen ik begon met armbanden maken, heb ik Instagram en Facebook aangemaakt,” vertelt Cheyenne. “Daarmee verkoop ik veel armbanden. In totaal heb ik al een stuk of 50 armbandjes verkocht.”

Tot nu toe doet Cheyenne het in haar eentje, met af en toe wat hulp van haar moeder en broers. “Ze is heel druk bezig met de acties en krijgt daar hele leuke reacties op,” zegt haar moeder. Via haar social media heeft Cheyenne nieuwe klanten gekregen. Die opbrengst kan ze goed gebruiken voor haar inzamelacties.  Benieuwd naar wat Cheyenne allemaal maakt? Bekijk dan haar Instagram of Facebook-pagina, Jewelry.by.Cheyenne, of mail naar jewelry.by.cheyenne@gmail.com om een sieraad te kunnen bestellen.

Priscilla, assistent begeleider welzijn bij De Kreek, reageert enthousiast op de inzamelacties van Cheyenne: “Wat vinden wij het ontzettend leuk dat Cheyenne dit voor onze bewoners doet. Hoe mooi is dat, 9 jaar... en dan zoiets moois op touw zetten voor je medemens. Geweldig! De bewoners reageerden allen erg leuk op de pakketten. Een bewoonster kwam gelijk met het idee om een kaart voor Cheyenne te maken als dank, dit hebben we toen ook gedaan met deze bewoonster. Ook de vele kaarten die Cheyenne met haar klasgenoten heeft gemaakt voor onze bewoners hebben een prachtig plekje gekregen.”