Collega's verrast met fotoboek 'Delft anders dan anders'

Geplaatst op: 20 November 2020

Fotograaf Herman Zonderland wilde graag iets doen om zijn waardering en respect naar de zorgmedewerkers uit te spreken. Daarom verraste hij deze week zo’n 150 zorgmedewerkers in Delft met zijn nieuwe fotoboek ‘Delft anders dan anders, een stad in lockdown’. Op deze manier kon hij hen die 24/7 aan het werk zijn geweest laten zien hoe de stad eruitzag in deze vreemde periode.

Ontstaan
Tijdens de eerste golf van COVID-19 ging heel Nederland in lockdown. Herman Zonderland ging juist in die periode de straat op in Delft, om vast te leggen hoe de stad eruitzag. Hij realiseerde zich dat een aantal stadsgenoten weinig zouden meekrijgen van de surrealistische stilte op straat, de opgestapelde terrasstoelen, de etalages achter rolluiken, maar ook later, toen op die mooie Pinksterdag de terrassen weer opengingen, de blauwe lopers werden uitgerold en de stad weer enigszins tot leven kwam. 

‘Ook toen waren de mensen in de zorg nog volop aan het werk voor stadsgenoten die de pech hadden het virus te hebben opgelopen of om te zorgen voor kwetsbare ouderen. Nu is voor de zorg het einde van de tweede golf nog lang niet in zicht. Nog meer reden om hen met dit fotoboek een hart onder de riem te steken en zo te laten merken dat we hun inzet en toewijding niet als vanzelfsprekend beschouwen,’ aldus Zonderland. 

Overhandigingen
Op dinsdag 17 november maakte Zonderland een ronde langs verschillende instellingen om de boeken persoonlijk af te leveren, waaronder De Bieslandhof en Lindenhof. Ook de andere Delftse locaties van Pieter van Foreest hebben inmiddels een aantal fotoboeken ontvangen. Zo kunnen niet alleen collega’s, maar ook bewoners en bezoekers dit bijzondere boek bekijken.

Foto's: Aad Derwort