Samen het contact mogelijk maken

Geplaatst op: 24 April 2020

Op 19 maart zijn landelijk de deuren gesloten voor bezoek bij alle verpleeghuizen, woonzorglocaties en kleinschalige woonvoorzieningen. Ingrijpend voor ons allemaal. De afgelopen periode, was een periode waarin naasten hun dierbare geen knuffel konden geven of een hand konden vasthouden. Dinsdag 21 april heeft de overheid deze maatregel verlengd tot 20 mei. We begrijpen de maatregel, maar zien ook dat het velen verdrietig maakt. De afgelopen weken is alles op alles gezet om in contact te blijven met de naasten van de bewoners. Beeldbellen, kaartjes, tekeningen, nieuwsbrieven, foto’s noem maar op.

Creatieve oplossing: ‘op bezoek achter glas’

We hebben in de tussentijd al gekeken naar allerlei mogelijkheden om contact op diverse manieren met elkaar te maken. Nu de maatregel nog verder wordt verlengd zijn de locaties op zoek gegaan naar mogelijkheden om bezoek achter glas mogelijk te maken. Dat is niet van de één op de andere dag gerealiseerd. Bij enkele locaties is het reeds mogelijk, de andere locaties zijn er mee bezig.

Hoe ziet dat 'raambezoek' eruit?
We kijken naar passende oplossingen per locatie. Zo worden er bij diverse locaties buiten partytenten tegen het raam geplaatst waar de naaste van de bewoner kan plaatsnemen. Aan de andere kant van het raam in een afgesloten ruimte kan de bewoner plaatsnemen. Met behulp van de telefoon, microfoon of babyfoon (dat werken we nog uit)  kan er met elkaar gepraat worden en kan men elkaar zien. Na ieder bezoek worden de ruimtes schoongemaakt om besmetting te voorkomen.

Locatie Delfshove in Delft is reeds gestart. In het Westland starten deze week ook diverse locaties. De locaties nemen hierover contact op met de eerste contactpersonen. We kijken er naar uit om de eerste bezoeken te realiseren.

Lees hieronder verder. #samensterk

Raambezoek bij Delfshove
Nu de bezoekregeling voor de verpleeghuizen helaas nog niet kan worden versoepeld, laat die knuffel waar u en uw naaste zo naar verlangen, nog wat langer op zich wachten. Hoewel er veel nog niet mogelijk is door de maatregelen, kijken we ook graag naar de mogelijkheden die er wel zijn. Samen zijn we op zoek naar allerlei manieren van contact die we op dit moment wel mogelijk kunnen maken.

We zijn dan ook erg blij dat we kunnen melden dat er bij locatie Delfshove een mooie, rustige en veilige plek is ingericht voor raambezoek met hulp van HWM TV & Events. Met de bewoner binnen voor het raam en de familie buiten, een kop koffie of thee aan beide kanten erbij en een glasheldere verbinding via microfoon en speaker, valt de afstand tussen beiden vrijwel helemaal weg. De eerste bewoners en hun familie hebben het raambezoek inmiddels kunnen ervaren en voor alle partijen was het een bijzonder en waardevol moment wat we iedereen gunnen.