Duurzame Dinsdag 2021

Geplaatst op: 7 September 2021

Het is vandaag Duurzame Dinsdag, een mooie dag om een update te geven van initiatieven die bij Pieter van Foreest plaatsvinden op het gebied van duurzaamheid. 

CO2 reductie
Binnen het klimaatakkoord is er ook een taak weggelegd voor ziekenhuizen en zorgorganisaties. Namelijk de CO2 uitstoot in 2030 teruggebracht te hebben naar 50% van de huidige uitstoot. Vervolgens is het de bedoeling dat onze sector in 2050 volledig CO2 vrij is. 

Routekaart
Er wordt op dit moment een routekaart opgesteld. In deze routekaart wordt per locatie gekeken welke maatregelen er genomen moeten en kunnen worden om de CO2 uitstoot te reduceren. Denk aan het isoleren van locaties, het gebruiken van led-verlichting en bijvoorbeeld zonnepanelen. Wanneer de routekaart af is zullen de stappen die er genomen gaan worden per locatie verder gecommuniceerd worden. 

Van incontinentiemateriaal naar grondstof 
In Weurt is een bedrijf dat het mogelijk maakt om incontinentiemateriaal te recyclen. Dit doen ze door gebruik te maken van 250 graden stoom. De stoom zorgt er ook voor dat ziektekiemen en restanten van medicatie worden afgebroken. 

Het bedrijf maakt vervolgens verschillende grondstoffen van de incontinentiematerialen zoals:

  • Biogas
  • Biogranulaat
  • Ammoniumsulfaat (kunstmest)
  • Kunststof

Milieuthermometer pilot locaties
Ook bij Pieter van Foreest bestaat een groot deel van het restafval uit incontinentiemateriaal. De bedoeling is dat dit gescheiden wordt ingezameld, zodat wij het kunnen aanbieden om te laten recyclen. De pilotlocaties van de milieuthermometer zullen als eerste beginnen met het apart inzamelen. De pilotlocaties zijn De Kreek, Akkerleven, Veenhage en Ontmoetingscentrum Dock van Delft. De milieuthermometer is een tool waarmee locaties hun duurzaamheidsprestatie en milieuzorg zichtbaar kunnen maken en aantoonbaar kunnen verbeteren. De locaties die voldoen aan de eisen op het gebied van energie, afval en voeding kunnen zich certficeren. Nadat de pilot succesvol afgerond is en de eerste vier locaties brons gecertificeerd zijn, wordt de milieuthermometer ook op andere locaties uitgerold.