Ervaar de wereld van iemand met dementie

Geplaatst op: 15 Januari 2020

Signalen van dementie worden door veel mensen vaak pas laat ontdekt. Men heeft wel door dat een persoon anders handelt, maar merkt dit in eerste instantie niet aan als dementie. Dit wordt in vakjargon ook wel de niet-pluis-fase genoemd. Vaak is er in dit stadium sprake van onbegrip jegens de persoon met beginnende dementie. Kennis van dementie kan begrip kweken. De ruim een jaar bestaande Virtual Reality-bril van Into D’mentia is hier een prachtig hulpmiddel voor.

Wie de bril opheeft, bedient deze als het ware met de ogen. Door te kijken naar de te kiezen optie en daarna met de vinger op een knop aan de zijkant van de bril te drukken, opent men letterlijk de deur naar de wereld van een nog zelfstandig wonende man met (beginnende) dementie. Door een koptelefoon hoort men de redenatie van de man in bepaalde situaties, zoals zijn verjaardag of tijdens het koffie zetten. Men ziet en hoort de reacties van de dochter van de man op diens acties. Er is onbegrip van de dochter en ontkenning door de man. Hij komt na het doen van de boodschappen altijd terug met alleen melk en worst, zet koffie zonder pot eronder, de afstandsbediening ligt in het keukenkastje en op zijn verjaardag vindt hij het veel te druk. Hij denkt liever aan vroeger terwijl de visite om hem heen aan het praten is. Dit wordt heel passend weergegeven door zijn omgeving te laten vervagen. Als je na dertien minuten de bril weer afzet, is er letterlijk een onbekende wereld voor je open gegaan.

Wilt u meer informatie over de VR-bril of wilt u hem zelf ervaren?
Iedere eerste donderdag van de maand tussen 13:30-16:00 uur is dit mogelijk op afspraak in Ontmoetingscentrum Vermeertoren, Beresteynstraat 169B te Delft.  Aanmelden kan telefonisch via 015-5158200. Om de VR-bril uit te proberen in het Westland, kunt u terecht bij Ontmoetingscentrum Naaldwijk. Hiervoor kunt u zich telefonisch aanmelden bij Esther Tettero via 0174-744800.

Een sessie duurt 30 minuten. 15 minuten voor het filmpje en daarna volgt een kort gesprek van ongeveer een kwartier om de ervaring te bespreken.