Extra handen voor de zorg gevraagd

Geplaatst op: 15 Oktober 2020

Extra handen voor de zorg
De zorgverlening voor ouderen en chronisch zieken staat opnieuw onder druk. Het aantal besmettingen met Covid-19 in het land en in de regio loopt hard op en dit raakt ook de zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en de zorg voor mensen thuis. Zorgmedewerkers zitten met klachten thuis en ook de wachttijden voor testuitslagen zetten de roosters enorm onder druk. Op sommige plekken in het land wordt de zorg nu al afgeschaald, zoals bijvoorbeeld in de zorg thuis. Het borgen van zorgcontinuïteit heeft uiteraard de hoogste prioriteit maar deze staat constant onder druk.  

Hulp gevraagd
Dit vraagt juist nu om extra handen. De verwachting is dat het tekort aan medewerkers oploopt en vooral zal ontstaan in de functies van verzorgende IG en verpleegkundigen. We doen er alles aan om extra collega's te werven, maar ook via alternatieve routes blijkt het steeds moeilijker om mensen te vinden. We denken al in taken en rollen, wie kan wat. Extra handen die bepaalde onderdelen kunnen overnemen, maar makkelijk is het zeker niet. Ook vanuit onze branchevereniging ActiZ wordt alles op alles gezet. Zo is www.extrahandenvoordezorg.nl in het leven geroepen en de Nationale Zorgklas om mensen snel klaar te stomen om bij te springen in de ouderenzorg. We doen een oproep aan mensen met een zorgachtergrond, wij, andere zorgorganisaties en ook de ziekenhuizen kunnen de extra handen heel goed gebruiken. Kijk snel op www.werkenbijpieter.nl 

Voldoende voorraad Persoons Beschermende Middelen (PBM) 
Zorgmedewerkers moeten kunnen rekenen op de PBM die zij nodig hebben om hun werk veilig te kunnen doen, ook in tijden van crisis. VWS heeft onderzoek uit laten voeren naar PBM en het gebruik hiervan. Tijdens het onderzoek zijn vraag en aanbod van PBM in kaart gebracht. De conclusie luidt dat er op basis van beschikbare gegevens en verwachtingen voldoende PBM in Nederland zijn om een tweede coronagolf op te vangen. Ook als PBM preventief wordt gebruikt en het aantal besmettingen hoger komt te liggen dan in het voorjaar, is er voldoende voorraad.