Het geheim van oud worden

Geplaatst op: 30 Mei 2016

Mevrouw van Kleef is 86 jaar oud en geboren en getogen in Schipluiden. Inmiddels woont zij in woonzorgcentrum Akkerleven. Vorige week gaf ze een interview aan het AD over wat nu het geheim is van gezond ouder worden. Daarmee sloeg mevrouw van Kleef de spijker op zijn kop. Lees hier het hele artikel uit het AD.

Dorp is goede basis voor hoge leeftijd

Echt verbaasd is Paula van Kleef-Haring (86) niet als haar verteld wordt dat van de hele Haagse regio mensen in Midden-Delfland gemiddeld het oudst worden. De gemiddelde levensverwachting in de plattelandsgemeente is 84,6 jaar. „Als je alleen al kijkt naar de rust, de schone lucht en de ruimte hier in het dorp, dat is grandioos wonen. Heel anders dan in een drukke stad. Als opgroeiend kind krijg je daardoor een goede basis mee, je hebt alle ruimte om je heen. Het is dan toch logisch dat mensen hier ouder worden?"

De Schipluidense woont haar hele leven lang in het dorp. Sinds vijfjaar is wooonzorgcentrum Akkerleven haar thuis, waar ze een eigen appartement heeft. In het restaurant vertelt ze het geheim van gezond oud worden. Hoewel het deels een kwestie van geluk is, zijn er ook factoren die je zelf kan beïnvloeden.

Goed vlees
Voeding is er een van. Mevrouw Van Kleef heeft altijd geprobeerd zo gezond mogelijk te eten. „Dat begint al bij je opvoeding. We woonden natuurlijk in een dorp, dus je had als gezin een varken of een konijn. Dat gaf je te eten, maar uiteindelijk at je alles van dat dier op. Ik kreeg bijvoorbeeld geen boterham met jam, maar we hadden door de dieren wel goed vlees." En doordat veel leden van de grote familie als tuinder of boer werkten, was er ook altijd een manier om aan gezonde, lokale producten te komen. Veel fruit en tomaten bijvoorbeeld. Dat heeft ze ook aan haar eigen tien kinderen meegegeven. Tijdens het gesprek blikt ze terug op haar jeugd, omdat toen de basis is gelegd voor het bereiken van haar huidige leeftijd, maar ook omdat - zoals ze het zelf zegt - je dat toch het meest bijblijft. „Ondanks de oorlog die we hebben meegemaakt, hebben we een mooie jeugd gehad. Er is een hele generatie groot gebracht zoals ik natuurlijk. Het is een groot verschil met de jeugd van nu. We konden op straat spelen, tollen en knikkeren. Er reed toch bijna geen enkele auto."

Blijven bewegen
Als ze nog een tip mag geven over gezond oud worden dan is het voldoende blijven bewegen. Ook als het niet zo makkelijk meer gaat als vroeger. „Laatst zag ik een 94-jarige hartchirurg in dat televisieprogramma van Ivo Niehe. Die man adviseerde veel te bewegen en ook om een aantal keer per dag de trap op te lopen. Dat is zo belangrijk. Ik probeer ook nog veel in beweging te blijven. Al is het maar even in de tuin hier rondlopen." Voor de langere afstanden heeft mevrouw Van Kleef inmiddels een scootmobiel in plaats van een fiets aangeschaft.

Dankbaar zijn
Gezondheid heeft volgens de Schipluidense ook te maken met het hebben van genoeg sociale contacten. Als het maar even kan, schuift ze aan bij de activiteiten die in Akkerleven worden georganiseerd. „Ik heb het hier vanaf dag één naar mijn zin gehad. Ik wilde altijd al een keer in groepsverband wonen." Aan het eind van het gesprek geeft mevrouw Van Kleef nog een laatste advies voor een gezond en gelukkig leven. „Er is nog een ding, dat moet je niet vergeten: dankbaar zijn. Ik woon hier zo naar mijn zin met alles wat ze hier voor mij doen. Het lijkt net een hotel. En mijn kinderen en kleinkinderen zijn goed terechtgekomen. Dat is ontzettend mooi om mee te maken."

Bron: AD 23 mei, Laura Kroet. Foto Bart Jansen