Indrukwekkend en leerzaam dementietheater ‘Dag Mama’

Geplaatst op: 1 December 2017

Theaterstuk ‘Dag Mama’ kwam 28 november speciaal voor de medewerkers en mantelzorgers van Pieter van Foreest naar ’s-Gravenzande. Met ruim 300 collega’s, vrijwilligers en mantelzorgers beleefden we een mooie en leerzame avond in De Brug. We ervoeren wat dementie met álle betrokkenen doet en hoe zij hiermee kunnen omgaan. Zodat zij samen het béste kunnen geven. Aan de mens met dementie én aan elkaar.

Impact
Dementie heeft niet alleen een enorme impact op de cliënt, maar ook op de naaste, de zorgprofessional en hun onderlinge relatie. ‘Dag Mama’ vertolkte alle partijen. Het theaterstuk ging over een vrouw, die zichzelf aan het verliezen is in de ziekte Alzheimer. Met de vraag voor dochter hoe daarmee om te gaan. Het stuk speelde zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamer in het verpleeghuis. Hier kwamen de werelden van moeder, dochter en verzorgende samen. In de tweede helft volgde een lezing met interactieve workshop waarin inzichten, handvatten en omgangsvormen werden gegeven om aan te kunnen sluiten bij de belevingswereld en het beschadigde brein van de mens met dementie. Duidelijk werd dat naaste en zorgprofessional van onschatbare waarde zijn voor de mens met dementie, én elkaar.

Prijs
De Kreek heeft onlangs de Anna van Reynvaan* Prijs gewonnen. Dit theaterstuk werd mede mogelijk gemaakt door deze prijs. We wilden deze prijs graag gebruiken om iets betekenisvol speciaal voor medewerkers en mantelzorgers te organiseren. Een inspirerend theaterstuk dat interactief met het publiek in gesprek gaat. Een eye-opener, over een onderwerp van alledag: dementie, bekeken door de ogen van een ander, met als doel inspireren en leren van elkaar.

* Anna van Reynvaan was een Nederlandse verpleegster en adjunct-directrice in het Buitengasthuis en in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam, de voorlopers van het huidige Academisch Medisch Centrum (AMC). Reynvaan heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de initiële ontwikkeling van de verpleegkunde als vak en als beroep.