Let op! Politie Pijnacker-Nootdorp waarschuwt voor babbeltrucs

Geplaatst op: 12 Augustus 2022

De politie ziet een toename in het aantal babbeltrucs in Pijnacker-Nootdorp. Daarbij bellen onbekenden aan en doen ze zich bijvoorbeeld voor als reparateur of medewerker van de thuiszorg. 

Met een smoes proberen ze vervolgens binnen te komen, door bijvoorbeeld om een glas water of een pen te vragen, zodat een handlanger ondertussen de woning binnen kan gaan om geld en andere waardevolle bezittingen te stelen. In sommige gevallen gebeurt dit onder bedreiging en/of met geweld. Ook telefonische babbeltrucs komen voor. Daarbij proberen zogenaamde bankmedewerkers bankgegevens te weten te komen om vervolgens een rekening te kunnen plunderen.

Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten, voornamelijk aan de deur, bij pinautomaten en telefonisch. Ze komen niet alleen ’s avonds voor, maar ook overdag. Denk niet: dit overkomt mij niet. Houd onderstaande tips in uw achterhoofd om de kans zo klein mogelijk te maken dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc.

Tips voorkomen babbeltruc
Geef nooit uw pinpas en/of pincode af, de politie, bankmedewerkers of andere overheidsinstanties vragen hier nooit naar. Gaat de bel, kijk dan voordat u opendoet wie er voor de deur staat. Gebruik daarbij het raam, de (digitale) deurspion en/of de intercom. Kent u de persoon die aanbelt niet en vertrouwt u het niet? Doe dan niet open. Vraag dan wie het is, wat deze persoon komt doen en vraag om een legitimatiebewijs. Blijft u de situatie niet vertrouwen? Bel dan altijd direct 112.

Bent u slachtoffer van een babbeltruc?
Doe dan altijd aangifte bij de politie. Bel 0900-8844 om aangifte te doen. Online kunt u ook aangifte doen via www.politie.nl.

 

Bron: www.telstar-online.nl