Leven met de ziekte van Parkinson

Geplaatst op: 17 April 2019

De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening, die meestal begint tussen het 50e en 60e levensjaar. De hersenen maken het stofje dopamine niet meer voldoende aan met als gevolg traagheid, bewegingsarmoede, stijfheid en beven. Het kan ook problemen geven bij praten en de zelfredzaamheid. De klachten nemen langzaam toe.

Er is geen behandeling om de ziekte van Parkinson te genezen. Wel zijn er medicijnen om de klachten tegen te gaan. Toch heeft de ziekte, zowel bij u zelf als bij de mensen in uw directe omgeving, veel invloed. Het kost vaak tijd en moeite om de beperkingen te leren hanteren. Pieters Behandel Praktijk biedt u hierin behandeling en begeleiding van onze gespecialiseerde en ervaren behandelaren.

Beweging is een must
Als gevolg van de ziekte van Parkinson kunnen problemen ontstaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voorbeelden zijn moeite met lopen, aankleden, spreken of eten. Dit heeft een grote impact op iemands leven. Omdat de ziekte nog niet te genezen is, richt de behandeling zich vooral op het verminderen van de symptomen en het verlichten van de klachten. Essentieel in de behandeling is een combinatie van medicijnen, voldoende beweging en gezonde voeding. Bewegen is voor iedereen goed, maar voor mensen met de ziekte van Parkinson echt een must om aanwezige vaardigheden te behouden of zelfs te verbeteren. Een fysiotherapeut helpt bij het trainen van de juiste spieren om blessures te voorkomen. Dit kan individueel of in groepslessen. Ondanks dat bewegen goed is, is het lastig als iemand meer last krijgt van traagheid, ongecontroleerde bewegingen of vermoeidheid. De ergotherapeut kan helpen door activiteiten op een andere manier aan te pakken, anders in te delen en gebruik te maken van hulpmiddelen.

Voeding
Naast het bewegen kunnen er ook problemen ontstaan met eten. Een logopedist en diëtist kan helpen om ervoor te zorgen dat alle benodigde vitamines en mineralen uit voeding toch binnen komen. De logopedist kijkt daarbij naar eventuele spreek-, kauw- en slikproblemen en de diëtist kan kijken naar welke voeding en drank het beste geschikt zijn in een specifieke situatie.

Behandelteam Parkinson
Pieters Behandel Praktijk heeft een gespecialiseerd behandelteam voor mensen met de ziekte van Parkinson, die zijn aangesloten bij ParkinsonNet. Dit behandelteam bestaat uit een fysiotherapeut, een ergotherapeut, logopedist en diëtist. Wilt u weten wat Pieters Behandel Praktijk voor u kan betekenen of wilt u zich aanmelden? Neem contact op met Pieters Behandel Praktijk:
Telefoon:          0174 – 744 700 (regio Westland en Midden-Delfland)
                         015 – 515 55 00 (regio Delft en Pijnacker-Nootdorp)
E-mail:             behandelpraktijk@pietervanforeest.nl