Locaties organiseren leuke extra's rondom vitaliteit voor collega's

Geplaatst op: 28 Mei 2020

Bij Pieter van Foreest vinden we het belangrijk dat medewerkers goed in hun vel zitten, lekker bewegen, genoeg slapen en gezond e​ten. Juist in deze drukke en stressvolle tijd is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Daarom organiseren De Opmaat, Duinhof en Vlietzicht regelmatig leuke extra’s rondom vitaliteit voor medewerkers. Op deze locaties wordt er iedere maand een ander thema uitgelicht. Deze maand mochten medewerkers bijvoorbeeld verschillende, gezonde smaken muesli proberen. Door het thema ‘Gezonde Muesli’ zijn de medewerkers meer te weten gekomen over muesli en alle gezonde varianten daarvan. Ook werden er in april heerlijke smoothies uitgedeeld, met tips om ze zelf te kunnen maken. Deze extra’s zijn een erg leuke en goede manier om medewerkers in deze moeilijke periode te ondersteunen.

Maar wat is vitaliteit?
Iedereen kent ze wel: personen die bruisen van vitaliteit en kracht. Het lijkt of ze alles aankunnen in het leven. Maar wat is vitaliteit eigenlijk en waar is het van afhankelijk? Bij de term vitaliteit staan drie begrippen centraal: energie, motivatie en veerkracht. Het eerste begrip, energie, is de mate waarin iemand zich energiek voelt. Het tweede begrip, motivatie, draait om het stellen van doelen en de mate waarin iemand probeert deze te behalen. Tot slot is veerkracht de persoonlijke kracht van iemand om met de dagelijkse ups en downs om te gaan. Een vitaal persoon heeft dus de kracht, wil en het vermogen om op een positieve manier zijn leven in te richten.
 
Bepalende factoren voor vitaliteit
De mate waarin iemand meer of minder vitaal is hangt van meerdere factoren af. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een persoon vitaler is naarmate hij meer regie over zijn eigen leven heeft. Sport en beweging spelen ook een rol bij de mate van vitaliteit. Daarbij is onder andere het soort sport en de duur van het sporten van belang. Een andere belangrijke factor is de omgeving van het individu. Niet alleen de sociale omgeving, maar ook de werk-, woon- en recreatieomgeving. Verder bepalen ook voeding en slaap de vitaliteit van een persoon. Er moet voldoende en goed geslapen worden om vitaal te zijn. De laatste factor is de verbinding met de natuur, want ook dit heeft invloed op het leven van een persoon.​