Onderzoekssubsidie stimuleert onderzoeksvragen uit de praktijk

Geplaatst op: 4 Juli 2018

Het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) waar Pieter van Foreest onderdeel van uitmaakt, zocht een stimulerende manier om onderzoeksvragen rechtstreeks uit de praktijk van het verpleeghuis naar boven te krijgen. Wat komen verpleegkundigen, fysiotherapeuten, managers, ergotherapeuten, psychologen, specialisten ouderengeneeskunde en anderen tegen in hun dagelijks werk waarvan zij vinden dat daar onderzoek naar nodig is? In 2016 startte het UNC-ZH om die reden de jaarlijkse stimuleringssubsidie voor haar netwerk: een prijsvraag voor een onderzoeksvoorstel dat je zelf mag uitvoeren onder begeleiding van het LUMC. Guy Kolman en Eva van der Ploeg wonnen met hun onderzoeksvoorstel de subsidie van het eerste jaar. In 2017 ging de subsidie naar twee onderzoeksvoorstellen, van Melanie van der Velde en Mari Groenendaal met Manja Trouw. Melanie werkt voor Pieter van Foreest en vertelt over haar ervaringen en onderzoek.

Melanie van der Velde: “Onderzoek doen voelt goed. Alsof je over de hele linie bezig bent.”

Melanie van der Velde is nu volop bezig met haar prijswinnende onderzoek ‘Vitale tuin’. Zij is psycholoog bij Pieter van Foreest en is geïnteresseerd in het effect van buiten-zijn op de kwaliteit van leven en het gedrag van mensen met dementie. In november 2017 startte zij met haar onderzoek en is heel enthousiast: “Ik ben al heel lang bezig met het onderwerp buiten-zijn voor mensen met dementie: wat doet het voor onbegrepen gedrag? Het buiten-zijn kan zoveel effect hebben op het dag- en nachtritme, het bewegen. Ik zocht naar andere voorbeelden, maar ik kon er niet veel over vinden. Toen ik op intranet de inschrijving weer zag, dacht ik, nu ga ik me gewoon opgeven.”

En ze won de subsidie voor haar onderzoek. Haar eerste voorstel heeft zij herschreven in samenwerking met senior-onderzoeker Monique Caljouw en hoogleraar Wilco Achterberg van het UNC-ZH. Melanie: “Het is een heel groot onderwerp, bij zo’n kleiner onderzoek van een jaar moet je het smaller maken. Ik wilde het onderzoek en de uitkomst praktisch houden, zo kwamen we op het naar buiten gaan als interventie. Naar buiten gaan in een natuurlijke, groene omgeving, zonder vaste activiteit. De basis is persoonsgericht werken zoals ook staat beschreven in de nieuwe richtlijn Probleemgedrag bij mensen met dementie van het NIP en Verenso.

De samenwerking met het UNC-ZH is heel fijn, ik voel me heel goed begeleid. Ik kan daar altijd met elke vraag terecht. Alles wat je nodig hebt aan faciliteiten heb je tot je beschikking. Ik kan het zeker iedereen aanraden, maar je moet er wel van houden. In de praktijk werken en onderzoek doen vond ik altijd al heel leuk. Door de combinatie blijf ik goed in contact met de mensen met dementie, ik sta naast hen om te zien wat goed voor hen kan zijn, dat geeft me heel veel motivatie om hiermee door te gaan. Daar gaat het mij om.

De ultieme droom is dat dit het begin is van iets groters. Ik begin nu lokaal, het mag van mij landelijk uitgezet worden. Wat ik nu tegenkom in artikelen zijn positieve effecten op vermindering van agitatie, minder stress, verbetering van slaap en mogelijk stemming. Er is een multisensorische stimulatie, zoals een zomerbriesje dat je in je gezicht voelt of de regendruppels, de geuren of bewegingen. Nog niet veel onderzoeken zijn van hele goede kwaliteit. Ik hoop met mijn onderzoek een bijdrage te leveren. Ik denk ook zeker dat ik na dit onderzoek door zal gaan. Het voelt goed, alsof je over de hele linie bezig bent.”

 

De UNC-ZH Stimuleringssubsidie 2018

Ook in 2018 reikt het UNC-ZH haar stimuleringssubsidie uit voor medewerkers van de organisaties die lid zijn van het UNC-ZH: Aafje, Argos Zorggroep, Florence, Laurens, Marente, Pieter van Foreest, Saffier, Topaz, Woonzorgcentra Haaglanden en Zonnehuisgroep Vlaardingen. Voor meer informatie e-mail naar unc-zh@lumc.nl. De deadline voor het indienen is 5 september 2018. De winnende onderzoeksvoorstellen worden bekendgemaakt op het symposium ‘Op weg naar betere geriatrische revalidatie’ op 5 oktober 2018 in Leiden.

Dit is een bijdrage namens de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) van het Leidse netwerk UNC-ZH. De academische netwerken ouderenzorg vormen een belangrijke brug tussen wetenschappelijk onderzoek en de zorgpraktijk: onderzoekers werken samen met professionals uit de ouderenzorg aan (zorg)innovaties en nieuwe kennis. Andere academische netwerken ouderenzorg zijn die van Amsterdam (UNO-VUmc), Nijmegen (UKON), Groningen (UNO-UMCG), Maastricht (AWO-ZL) en Tilburg (Tranzo).