Ontmoetingscentra omarmen het Adoptieproject

Geplaatst op: 28 Januari 2022

In Nederland hebben maar liefst 290.000 mensen dementie. Naar verwachting is dat aantal in 2040 opgelopen tot meer dan een half miljoen. Bijna iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met dementie, ook kinderen. Op dementie rust nog vaak een taboe. De persoon met dementie en de omgeving ervaren vaak gevoelens van schaamte en vinden het moeilijk om erover te praten. Voor een ouder of grootouder kan het moeilijk zijn om de ziekte uit te leggen aan zijn of haar (klein)kinderen. Daarom heeft Alzheimer Centrum Limburg in samenwerking met Alzheimer Nederland het ‘Adoptieproject: Jong adopteert Oud’ ontwikkeld. Pieter van Foreest omarmt dit prachtige project en de ontmoetingscentra gaan hiermee aan de slag.

Samen
In dit Adoptieproject gaan basisschoolleerlingen van groep 7 en/of 8 in kleine groepjes op bezoek bij mensen met dementie in een ontmoetingscentrum. Daar maken ze een praatje, spelen ze spelletjes met de bezoekers, lezen ze de krant voor of gaan ze samen eten. Kinderen maken op een laagdrempelige manier kennis met dementie waarbij het Adoptieproject hen op vroege leeftijd al leert hoe met mensen met dementie om te gaan en hierover te praten. Voor mensen met dementie is het een manier om in contact te blijven met de maatschappij, helpt het tegen eenzaamheid en het is prachtig om te zien hoe ze opleven tijdens zulke bezoeken. Daarnaast worden ze ook gestimuleerd tot interactie en het actief deelnemen aan activiteiten. De kinderen worden op hun beurt weer gemotiveerd om zich in te zetten voor hun medemens.

Hoe werkt het?
De programmacoördinator van een ontmoetingscentrum legt het contact met de basisschool. Om de kinderen voor te bereiden op het bezoek geeft de programmacoördinator eerst een voorlichting over dementie op school. Daarna gaan de kinderen in kleine groepjes op bezoek bij de mensen met dementie. In overleg tussen de basisschool en het ontmoetingscentrum wordt afgestemd hoe vaak een bezoek plaatsvindt, welke activiteiten er gedaan worden en hoe de begeleiding geregeld is. Activiteiten worden zoveel mogelijk aangepast aan ieders wensen. De tijdsinspanning verschilt van een eenmalige middag tot wekelijks een paar uurtjes onder lestijd, afhankelijk van de wensen van de school en het ontmoetingscentrum. Er is veel mogelijk waarbij het uitgangspunt is om het Adoptieproject jaarlijks samen voort te zetten.

We doen het samen, jong en oud voor elkaar en met elkaar.