Ontmoetingscentra verrassen bezoekers met mini-concerten voor de deur

Geplaatst op: 6 Mei 2020

Zo’n 150 tot 200 bezoekers van onze ontmoetingscentra in Delft en Pijnacker krijgen binnenkort een mini-concert van een Delftse muzikant bij de voordeur. De Stoep Tour – zoals de optredens heten – is een initiatief van Sascha van Eijk, programmacoördinator van Ontmoetingscentrum Dock van Delft: “Muziek zorgt voor een geluksmomentje.” De Stoep Tour krijgt een financiële bijdrage van het Rabobank Coöperatief Fonds.

In Delft en Pijnacker hebben wij vijf ontmoetingscentra voor ouderen met dementie. Deze zijn wegens de coronauitbraak gesloten. De nadruk ligt daarom bij de begeleiders nu op contact per telefoon met de ouderen; alleen in speciale gevallen gaan medewerkers wél op bezoek bij de ouderen. Van Eijk: “We doen al het mogelijke om de ouderen en hun mantelzorgers te begeleiden.”

Een klein feestje in deze lastige tijd
Aan die contactmomenten worden mini-concerten toegevoegd. Deze bestaan uit enkele nummers, gespeeld door een Delftse muzikant. Vanzelfsprekend zijn het nummers die de bezoekers kennen, zoals The Beatles of ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld. Een medewerker van het ontmoetingscentrum neemt vooraf contact op met de ouderen, en gaat ook op pad met de muzikant. De reacties zijn hartverwarmend. ,,De bezoekers reageren er heel verschillend op, de één gaat uitgebreid dansen, de ander is wat stiller en beweegt met zijn voeten en bij sommigen stromen de tranen over de wangen. We maken er voor even een klein feestje van in deze lastige tijd.” 

Er zijn zo’n 250 ouderen die gebruikmaken van onze ontmoetingscentra in Delft en Pijnacker. Van Eijk verwacht dat een deel daarvan een concert op de stoep waardeert én aankan. “We gaan uit van in totaal 150 tot 200 bezoekers bij wie een concert kan worden gegeven.” Inmiddels zijn Delftse muzikanten opgeroepen deel te nemen. Ze krijgen hiervoor een financiële vergoeding. De kosten hiervoor worden deels gedekt door het Rabobank Coöperatief Fonds van Rabobank Zuid-Holland Midden.

Rabobank Coörperatief Fonds
Simone van Leeuwen, communicatieadviseur bij Rabobank Zuid-Holland Midden: “Rabobank wil in deze bijzondere en hectische tijd hulp bieden. Hulp via een zogenaamd Rabobank Coöperatief Fonds voor verenigingen en stichtingen die geraakt zijn door de coronacrisis of voor maatschappelijke initiatieven die zijn opgestart als gevolg van de coronacrisis. Dit is een fonds voor acute financiële ondersteuning voor die verenigingen en stichtingen die het nú moeilijk hebben.” Bij het fonds kunnen nog steeds aanvragen worden gedaan via www.rabobank.nl/zuid-hollandmidden.

Bekijk hier een filmpje van dit mooie initiatief: https://www.youtube.com/watch?v=OE0lldqZy4A&feature=youtu.be