Richtlijnen RIVM preventie coronavirus

Geplaatst op: 3 Maart 2020

De wereld is in de greep van het coronavirus. Inmiddels is het coronavirus ook in Nederland bij verschillende patiënten vastgesteld. Eén van die patiënten woont in Delft. Binnen Pieter van Foreest volgen we de richtlijnen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus zoveel als mogelijk te voorkomen. De focus ligt hierbij op preventie. Hygiëne en alert zijn op het optreden van gezondheidsklachten is hierbij enorm belangrijk. Wilt u op bezoek komen? U bent van harte welkom. Bent u in een risicogebied geweest en vertoont u klachten zoals omschreven volgens de richtlijnen van het RIVM, volgt u dan de richtlijnen van het RIVM. Actuele informatie kunt u lezen via: https://www.rivm.nl/coronavirus

Achtergrondinformatie Coronavirus
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook in Nederland.

Richtlijnen en maatregelen rondom coronavirus in Nederland
In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. Inmiddels is het virus bij meerdere patiënten vastgesteld, waaronder ook een inwoner van Delft. Het is belangrijk dat er goed gemonitord wordt bij mensen met een vermoeden dat zij het virus kunnen hebben. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft richtlijnen opgesteld rondom het coronavirus.

Pieter van Foreest en coronavirus
Binnen Pieter van Foreest volgen we de richtlijnen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus zoveel als mogelijk te voorkomen. De focus ligt hierbij op preventie. Hygiëne en alert zijn op het optreden van gezondheidsklachten is hierbij enorm belangrijk. Actuele informatie is beschikbaar via: https://www.rivm.nl/coronavirus

De landelijke richtlijnen van het RIVM (8-3-2020):

 • Hygiëne richtlijnen RIVM*
  - Was je handen regelmatig en doe dit minimaal  30 seconden. 
                             Aanvullend advies: was je handen bij binnenkomst en vertrek vanuit een locatie van Pieter van Foreest. 
  - Hoest en nies in de binnenkant elleboog.
                            Aanvullend advies: houd sociale afstand.    
  - Gebruik papieren zakdoekje
  - Geef elkaar geen hand 

* Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

 • Alert op gezondheidsklachten richtlijnen RIVM
  Ben je in een risicogebied geweest EN krijg je in de eerste twee weken na terugkeer gezondheidsklachten OF ben je in contact geweest met een patiënt met het nieuwe coronavirus dan zijn dit de richtlijnen:
   
  • Bij koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten in de eerste 2 weken NA terugkeer vanuit een risicogebied:
   • ​blijf thuis
   • neem telefonisch contact op met je huisarts               
     
  • Bij verkoudheidsklachten OF koorts in de eerste 2 weken NA terugkeer vanuit een risicogebied:
   • ​blijf thuis om uit te zieken
   • zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt kan gewone verkoudheid zijn, maar ook eerste klachten COVID-19)
   • het is niet nodig om contact op te nemen met je huisarts
   • worden de klachten erger en krijg je koorts EN luchtwegklachten(hoesten en benauwd) bel dan de huisarts         
     
 • Aanvullend advies: bent u in risicogebied geweest, maar (nog) geen klachten? Houd svp sociale afstand en houd u aan de hygiëne-  en RIVM richtlijnen.  
                
 • Risicogebiedenzie website RIVM actuele informatie                
 • China (inclusief Hong Kong en Macau)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije,Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Meer informatie
Website RIVM                   : https://www.rivm.nl/coronavirus
Telefoonnummer RIVM    : 0800-1351​

Veelgestelde vragen vindt u op onze website.