Robot SAM komt kennismaken in De Bieslandhof

Geplaatst op: 11 Oktober 2021

Robots zijn niet nieuw binnen Pieter van Foreest. Ze kunnen collega’s ondersteunen en helpen bij het werk. Zo ook SAM. SAM is een desinfectierobot die met behulp van UV-C licht een ruimte kan desinfecteren. De komende periode is SAM op proef in De Bieslandhof. In die periode leren medewerkers hoe ze SAM kunnen inzetten en er veilig mee kunnen werken. Tevens wordt onderzocht of SAM van meerwaarde kan zijn binnen verpleeg- en verzorgingshuizen.

 

Wie is SAM?

SAM is een robot die in het bezit is van UV-C licht. Dit speciale soort licht breekt DNA af waardoor het niet meer schadelijk is. Zo ook DNA van bacteriën en andere ziekteverwekkers. Om die reden is het licht bruikbaar voor desinfectie. SAM rijdt door een ruimte heen waardoor het licht zoveel mogelijk oppervlaktes en vlakken raakt.

 

Op proef

Een ruimte desinfecteren is zwaar werk. SAM kan deze taak verlichten en versnellen. SAM is bekend met ziekenhuizen maar nog niet in de ouderenzorg. De doelstelling van de proefperiode is dan ook om te onderzoeken of SAM een goede toevoeging kan zijn aan het pakket van hulpmiddelen dat de facilitaire dienst kan inzetten om de verspreiding van een infectie tegen te gaan dan wel zoveel mogelijk te voorkomen. Tijdens de Kick-off op 6 oktober konden de huishoudelijk medewerkers in De Bieslandhof kennismaken met SAM en kregen zij de eerste instructies hoe zij veilig met SAM kunnen werken. Aankomende tijd zal de eigenaar van SAM (de Delftse organisatie LOOP Robots) nauw samenwerken met de collega’s van Pieter van Foreest om van elkaars ervaringen te leren.