Samen erop uit met de riksja dankzij project Fietsen alle jaren

Geplaatst op: 19 April 2019

Veel mensen genieten van fietsen in de buitenlucht. Wanneer je samen gaat fietsen betekent het ook vaak gesprekken en herinneringen ophalen wanneer je langs bekende plekken fietst. Die herinneringen en gedachten horen bij de mens en maakt hem/haar ook uniek.

Fietsen alle jaren
Ook voor mensen met dementie is het heerlijk om buiten te zijn, erop uit te trekken door gebieden waar ze mooie gedachten hebben en waar de herinneringen wellicht weer naar boven komen.  Een reden voor de ontmoetingscentra in Delft van Pieter van Foreest om in samenwerking met Doel GGZ Delfland het project ‘Fietsen alle jaren’ te starten. Het leven heeft alle jaren iets te bieden. Iedereen heeft immers recht om erop uit te trekken, ook als je zelf niet of nauwelijks meer in de gelegenheid bent om dit zelfstandig te doen. ‘Fietsen alle jaren’ combineert de verhalen met vreugde van het stukje fietsen.

Riksja
Samen met vrijwilligers gaan twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen mee voor een fietstocht in de riksja. De vrijwilligers hebben een scholing gehad over het fietsen met een riksja en daarnaast hebben de programma coördinatoren van de ontmoetingscentra voorlichting gegeven. Tijdens de fietstocht komen de verhalen los en geniet men volop. Inmiddels rijdt er een riksja dankzij de bijdrage van het Klein Bretler Fonds en een subsidie van gemeente Delft. Ook riksja nummer 2 is onderweg door de prijs van € 5.000 die gewonnen is bij de actie ‘help Nederland vooruit’.  En met de nominatie voor de innovatie award voor het LEF festival in Delft, kan riksja nummer 3 wellicht ook binnenkort aangeschaft worden. Het doel is om uiteindelijk vier riksja’s in Delft te laten rijden. 

Ook een ritje maken?
De riksja is bestemd voor zowel de cliënten van Pieter van Foreest als de inwoners van Delft. Wilt u een keertje op pad met de vrijwilliger of lijkt het u leuk om als ‘riksjapiloot’ op pad te gaan? Neem dan contact op via delfland@fietsenallejaren.nl