Terug naar de Gouden Eeuw met workshop 'Golden Age Souvenir'

Geplaatst op: 18 April 2019

Samen met acht andere steden sluit Delft aan op het landelijke themajaar de Gouden Eeuw. Op allerlei manieren wordt stilgestaan bij de Gouden Eeuw. Geïnspireerd door het thema bieden Delftse kunstenares Gonny Stuut en beeldend docent Josje Buitendijk (samen BES&Cultuur) een inspirerende workshop voor Delftse ouderen aan. Met de workshop ‘Golden Age Souvenir’ bezoeken ze de Delftse locaties van Pieter van Foreest diverse keren. We nemen een kijkje in Stefanna waar de workshop net wordt ingeluid.

Historische jurken, barokmuziek en stillevens
Bij binnenkomst wanen we ons direct een paar eeuwen terug. De deelnemers worden door Gonny en Josje verwelkomd met koffie en lekkers en zijn gekleed in prachtige historische jurken, inclusief de welbekende ‘molensteenkraag’. De hele aankleding ademt de Gouden Eeuw; er klinkt klassieke barokmuziek op de achtergrond, de tafels zijn mooi aangekleed en overal staan stillevens uit de Gouden Eeuw tentoongespreid. ‘Ik heb nog nooit gekleid, maar ik kom wel kijken!’ zegt één van de deelnemers lachend. Een inleiding volgt van de dames waarin ze vertellen over die rijke VOC tijd in de 17e eeuw en natuurlijk komt de Delftse Johannes Vermeer aan bod.

Kneden in het verleden
Dan is het tijd om aan de slag te gaan. De deelnemers gaan, geïnspireerd op de Gouden Eeuw, van witte klei souvenirs boetseren. Zoals een stroopwafeltje, een trapgevelhuisje, een melkkannetje of een klompje. Naderhand worden de souvenirs ‘verguld’ met een gouden laagje. Én bij de persoonlijke souvenirs wordt de voornaam en geboortejaar vermeld van de maker. Na het warmdraaien van de klei en wat opwarmoefeningen voor de handen gaan de deelnemers aan de slag. De één heeft direct een idee en de ander wordt op gang geholpen door Gonny en Josje. Er volgt al snel gezellig geroezemoes, gelach en hier en daar hoor je deelnemers vertellen over herinneringen van vroeger. Een geslaagde middag!

Tentoonstelling souvenirs
De souvenirs zullen op 7 en 8 september in Expositieruimte 38CC voor alle betrokkenen en geïnteresseerden worden tentoongesteld en op diverse locaties ter verkoop worden aangeboden. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Alzheimer DWO.

We zijn erg blij met dit mooie initiatief van BES&Cultuur. Mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft, Pieter van Foreest, DelftsPeil en andere fondsen. Tijdens de workshop op donderdag 9 mei in Lindenhof zal de Delftse wethouder Karin Schrederhof (Wonen, WMO en Sport) een bezoek brengen.

Interessante lezingen
Gedurende de periode waarin de workshop gegeven worden heeft BES&Cultuur i.s.m. Museum Het Prinsenhof ervoor gezorgd dat de workshops ondersteund worden door interessante lezingen over de Gouden Eeuw op diverse locaties van Pieter van Foreest.