Terugkijken op een mooie bedevaartreis

Geplaatst op: 10 Oktober 2017

Van dinsdag 22 september t/m woensdag 27 september beleefde een groep van 22 pelgrims in Lourdes een mooie bedevaartreis. De groep bestond uit bewoners van De Hooge Tuinen, De Kreek en Akkerleven, zorgvrijwilligers en geestelijk verzorger Joke Meijer. Deze Lourdesbedevaart werd nu voor de 7e keer georganiseerd.

Lourdes
Lourdes is een kleine stad in de Franse Pyreneeën. In 1858 verscheen hier de Maagd Maria aan de veertienjarige Bernadette Soubirous. Door de verschijningen van Maria groeide Lourdes uit tot een belangrijke bedevaartplaats. Door de jaren heen hebben miljoenen mensen, vooral zieken, Lourdes bezocht. Het is een plek voor ontmoeting met elkaar, met God en met Maria. Door stil te worden, te bidden en te zingen, kunnen mensen op adem komen en de kracht krijgen om hun leven te leven.

Programma
In Lourdes is het bedevaartprogramma van de VNB (vereniging nationale bedevaarten) gevolgd. Dit houdt in dat ze samen vieren, bidden en zingen. Dit gebeurde in verschillende vieringen, namelijk de viering van verzoening, de viering van barmhartigheid en de viering van de handoplegging. De internationale mis is bijgewoond, hierbij komen alle bedevaartgroepen die op dat moment in Lourdes zijn bij elkaar om te bidden en te vieren. Een indrukwekkend gebeuren waarbij de zorgpelgrims in hun rolstoelen eerste rang zaten. Natuurlijk ontbrak de Pieter van Foreest-vlag niet in de stoet vaandels. De pelgrims bezochten daarnaast de grot waar Maria verscheen, liepen mee in de lichtprocessie en namen deel aan de sacramentsprocessie. Tijdens een bustocht werd er genoten van de prachtige omgeving van de Pyreneeën. Naast dit alles was er volop gelegenheid om de winkeltjes te bezoeken en op terrasjes te genieten van de zon, elkaars gezelschap en een drankje.

Ervaringen
Het echtpaar Duijvestijn ging voor de eerste keer mee. Mevrouw Duijvestijn: “Het was geweldig. Het geloof geeft mij houvast en kracht en ik wilde altijd een keer naar Lourdes. Wat zijn we blij dat we deze reis nog hebben kunnen maken. Het geeft mij innerlijke rust.” Haar man vult aan: “Lourdes heeft een enorme indruk op ons gemaakt. Zoveel mensen bij elkaar die bidden, zingen en geraakt worden. Vooral de saamhorigheid die we ervoeren maakte indruk. Het was geweldig georganiseerd, het programma zat goed in elkaar en we zijn niets tekort gekomen. Ik zou het iedereen aanraden!”

Carla Persoon, verzorgende in de Hooge Tuinen, ging mee als zorgvrijwilliger. “Wat de reis zo mooi maakt is de saamhorigheid, je wordt aangeraakt door warmte en verbondenheid. Je bent met elkaar op pad, stelt je kwetsbaar op, ontmoet allerlei mensen en beleeft mooie rituelen met elkaar. Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen daar zijn, vanuit de hele wereld. De natuur is ook ontzettend mooi. Het is geweldig dat deze kans geboden wordt, want het is onmogelijk voor onze bewoners om deze reis op eigen houtje te maken. Een enorm compliment voor de geweldige organisatie en de zorgvrijwilligers!”

De groep kijkt terug op een bedevaart die veel indringende en mooie momenten bracht en er is veel plezier met beleefd.