Tijdelijke opvang voor vluchtelingen Oekraïne in Abtswoude & op 5de etage Stefanna

Geplaatst op: 8 April 2022

 

De aanleunappartementen van Abtswoude die momenteel niet verhuurd worden en de kamers op de 5de etage (voormalig Covid Unit) van Stefanna, worden gereed gemaakt om hier onderdak aan vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen bieden. 

 

Veel Oekraïense vluchtelingen zoeken onderdak in Europa, zo ook in Nederland en zo ook in deze regio. De gemeente Delft heeft contact opgenomen met Pieter van Foreest voor mogelijk gebruik van bovengenoemde kamers voor de opvang van vluchtelingen in Oekraïne. Pieter van Foreest draagt graag een steentje bij. De aanleunappartementen in Abtswoude die momenteel niet in gebruik en/of verhuurd zijn en de kamers op de 5de etage van Stefanna, gaan tijdelijk ingezet worden om onderdak te bieden aan Oekraïnse vluchtelingen. De gemeente verzorgt de coördinatie, een aanspreekpunt en zorgt samen met vrijwilligers dat de ruimtes daadwerkelijk gebruikt kunnen gaan worden. 

 

Opvang in Delft voor vluchtelingen Oekraïne
De verschillende gemeentes in Nederland is gevraagd om op korte termijn voor opvang te zorgen voor Oekraïnse vluchtelingen. De vluchtelingen uit Oekraïne worden op verschillende plekken in Delft opgevangen. Een eerste groep Oekraïense vluchtelingen die aangekomen zijn in Delft, bestaande uit 80 vluchtelingen worden opgevangen in het Campanile hotel, het Hampshire Hotel en Vakantiepark Delftse Hout. De gemeente coördineert de opvang binnen Delft en er is een coördinator, aanspreekpunt en tolk beschikbaar vanuit de gemeente voor de vluchtelingen.

 

Opvang in Abtswoude & 5de etage Stefanna voor vluchtelingen Oekraïne
De aanleunappartementen van Abtswoude die momenteel niet verhuurd worden en de kamers op de 5de etage (voormalig Covid Unit) van Stefanna, worden gereed gemaakt om hier onderdak aan vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen bieden. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de vluchtelingen uit Oekraïne precies naar Stefanna en Abtswoude zullen komen. Naar verwachting is dit op korte termijn. Wij zijn in contact met de coördinator van de gemeente om de kamers zo snel mogelijk gereed te kunnen maken.

 

Warm welkom
De vluchtelingen hebben huis en haard achter moeten laten om te vluchten. Ze hebben veelal familie en naasten achter moeten laten en zijn met heel weinig spullen naar een vreemd land en een vreemde plaats gereisd om de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden te kunnen ontvluchten. Een verschrikkelijke situatie. We willen de vluchtelingen uiteraard een warm welkom bieden en vragen een ieder om hetzelfde te doen.
 

Aanspreekpunt en tolk vanuit gemeente

Vanuit de gemeente is er een coördinator, aanspreekpunt en tolk beschikbaar voor de vluchtelingen. Veel Oekraïners spreken bovendien prima de Engelse taal.

 

Wilt u ook uw steentje bijdragen?
De coördinatie hiervan gaat via de gemeente. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de gemeente: https://www.delft.nl/hulp-voor-oekraine. 
Het heeft geen nut om u te melden bij Pieter van Foreest of bij de locaties. Zij zullen u doorverwijzen naar de coördinatiepunt van de gemeente, zodat de hulp daar kan worden ingezet waar dit nodig is. 
 

oekraine