Vrijwilligers in beweging

Geplaatst op: 2 Juli 2015

Verandering van de maatschappij heeft gevolgen voor de zorg maar ook voor het vrijwilligerswerk. Ik richt mij even op de veranderingen van vrijwillige inzet.

Vrijwilligers melden zich nog steeds aan. Ieder heeft zo  zijn eigen motief om vrijwilligerswerk te komen doen. Soms moet het vanuit het UWV, of men wil gewoon graag iets voor een ander doen.  Daarnaast merk ik dat vrijwilligers zich niet altijd meer willen binden op vast tijden. Vrijwilligers die al actief zijn, worden ook steeds vaker betrokken bij het oppassen van kleinkinderen, de zorg van familieleden enz.  

De vrijwilliger die 35 jaar in dienst is, ja heus deze hebben we echt nog. Maar ze worden wel zeldzaam Er is een verandering gaande. Dit is zeker niet altijd in de verkeerde zin. Voor ons als vrijwilligers- coördinatoren, (ik denk dat ik namens mijn collega’s mag spreken) een uitdaging om de goede vrijwilligers binnen te halen. Tegenwoordig zet ik regelmatig klussen uit, eenmalig of voor kortere tijd.

Senioren maar ook jongere mensen hebben zo het gevoel dat dit vrijwilligerswerk meer in hun leven past. Maatje worden voor een bewoner, zelf afspraken maken wanneer het uitkomt voor de bewoner. Maar ook eens kunnen veranderen omdat men zelf net die dag niet kan, maar wel de andere dag. Flexibele inzet.

Vrijwilligers die even een klus voor ons komen doen. Zij worden wel vrijwilliger voor bepaalde tijd of die bepaalde klus. Echter soms zie je mensen aan het werk, b.v. ome Henk die door de tuinvrouw is meegenomen omdat hij goed is in technische klussen. Vrijwilliger van Pieter van Foreest? Nee hoor, gewoon een enthousiast familielid die het heerlijk vindt om ons te komen helpen wanneer het nodig is.

Ondanks alle veranderingen kan ik zeggen dat we gelukkig hier in het Westland nog steeds aanmeldingen voor vrijwilligers krijgen. We hopen dit zo te kunnen houden!

Joke Scholten, vrijwilligerscoördinator van De Terwebloem, De Opmaat, Duinhof en Vlietzicht


Vrijwilligers zijn in de Nederlandse zorg van onschatbare waarde. Dankzij de inzet van vrijwilligers:

▪ Wordt er extra aandacht aan de bewoners besteed;
• Is er meer aandacht voor cliënten als mens;
• Dankzij de helpende hand van de vrijwilliger ondervinden de beroepskrachten meer werkplezier;
• Voelen mantelzorgers en familieleden van cliënten zich gesteund;
En tenslotte : leven  we in een meer betrokken en vitale samenleving.