Reumatoïde Artritis (Patiënten in Training)

Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid. Jarenlang is gedacht dat lichamelijke actviteit voor mensen met RA niet goed zou zijn, omdat hierdoor schade aan de gewrichten zou kunnen ontstaan. Wetenschappelijke onderzoeken hebben echter aangetoond dat lichamelijke activiteit ook voor mensen met RA gezond is.

Er is een speciaal programma ontwikkeld voor mensen met RA, namelijk RAPIT (Reumatoïde Artritis Patiënten In Training). De effectiviteit en veiligheid van dit programma zijn aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek, dat is uitgevoerd op de afdeling Reumatologie van het LUMC. Het programma wordt echter wel afgeraden voor mensen met RA die ernstige hart- en of long problemen hebben. Om deel te nemen heeft u een verwijsformulier nodig van de reumatoloog. Met dit formulier kunt u zich melden bij de afdeling fysiotherapie van Pieter van Foreest.

Trainingsprogramma

Meedoen aan het RAPIT programma betekent dat u een jaar lang, twee keer per week in groepsverband onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut intensief oefent. De training bestaat o.a. uit een warming-up, oefeningen in circuitvorm, conditietraining, sport en spel en cooling-down. Het aantal deelnemers is maximaal 10 per groep. Voordat u van start gaat met dit programma heeft u wel een intake waarbij de aandachtspunten voor de training worden geinventariseerd.

Kosten

De kosten van de behandeling worden door diverse zorgverzekeraars vergoed, afhankelijk  van uw verzekeraar en de wijze waarop u bent verzekerd. Het is raadzaam op dit eerst bij uw zorgverzekeraar na te gaan.

Bekijk de brochure van RAPIT (pdf)