Persoonsbeschermende middelen: gebruik mondmaskers

Geplaatst op: 9 April 2020

Over het gebruik van mondmaskers zijn veel vragen. De verschillende adviezen wereldwijd en de reuring in de media zorgen voor onzekerheid over de juiste bescherming onder de collega’s. Uitgangspunt is dat een mondmasker onze medewerkers adequate veiligheid moet bieden bij de verzorging en behandeling van een cliënt. Alle maskers die bij Pieter van Foreest binnenkomen worden getest op veiligheid en inzetbaarheid.

Er zijn verschillende soorten mondmaskers:  

 • Chirurgisch mondmasker
  • Regulier
  • IIR (= niet vochtdoorlatend)
 • FFP1
 • FFP2

Het RIVM meldt hierover het volgende in de herziene richtlijn over het gebruik van mondneusmaskers. https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19#algemene-preventieve-maatregelen:

 • Chirurgische maskers bieden, onder voorwaarden, voldoende bescherming tegen besmetting met het coronavirus.
  Onderstaand het schema van de website van het RIVM en de links naar PBM buiten ziekenhuis en thuiszorg
  https://lci.rivm.nl/covid-19/PBMbuitenziekenhuis

https://lci.rivm.nl/PBM-thuiszorg

Dit filmpje van Marc Bonten, arts-microbioloog van het UMCU geeft wellicht ook nog verdere uitleg indien wenselijk: https://youtu.be/xv1r7u-MDHo


Wat betekent dit voor jou en voor Pieter van Foreest?
Uitgangspunt is en blijft adequate veiligheid voor onze medewerkers. Mondmaskers die binnenkomen, worden eerst getest op veiligheid en inzetbaarheid.
Er zijn richtlijnen v.w.b. welk masker wanneer ingezet moet worden. Volg deze altijd op. Jouw lokale preventieteam kan jou precies vertellen wanneer je welk masker dient te gebruiken.
Er is een herzien advies RIVM (zie boven). Dit geeft aan dat een chirurgisch mondneusmasker (IIR, niet vochtdoorlatend) voldoende bescherming voor gezondheidsmedewerkers geeft die patiënten verzorgen met COVID-19.
Alleen bij aerosol (IC handelingen en bijvoorbeeld vernevelen) is het noodzakelijk om FFP-maskers te gebruiken.


Persoonsbeschermende Middelen algemeen
We zetten alles op alles om voldoende middelen te hebben en te behouden. We zijn in nauw contact met het GHOR en ROAZ voor regionale verspreiding en zijn ook in nauw contact met onze samenwerkingspartners zoals RdGg en LUMC om aan te sluiten bij verschillende initiatieven.
Belangrijk is adequate veiligheid, dus zoals bovenstaand aangegeven worden mondmaskers eerst getest op veiligheid en inzetbaarheid. Ook hergebruik van de FFP (stevige) mondmaskers na speciale reiniging is heel belangrijk om voorraad op peil te houden.
Hierover het volgende:

 • Hergebruik maskers: na behandeling van gebruikt masker, worden deze getest op bruikbaarheid. Hieruit blijkt dat gebruik van lipstick en lippenbalsem e.d. ervoor zorgt dat deze maskers niet herbruikbaar meer zijn.
  Svp aandacht hiervoor bij gebruik van de maskers. Dus geen make-up, zoals foundation, poeder, lipstick, lippenbalsem enzovoorts gebruiken bij gebruik masker, zodat hoeveelheden geschikt voor hergebruik na behandeling geoptimaliseerd kan worden.