Tips tegen eenzaamheid!

Geplaatst op: 23 Maart 2020

Ouderen zijn een risicogroep als het gaat om het coronavirus. De maatregelen van de overheid om hen te beschermen kunnen leiden tot minder sociale contacten en het missen van praktische hulp. Toch zijn er leuke manieren om in contact te blijven en zo het gevoel van eenzaamheid te verminderen. Wilt u ook iets doen om de eenzaamheid tegen te gaan? Er zijn veel manieren waarop u kunt helpen.

Digitaal contact met elkaar
U kunt bijvoorbeeld indien er een laptop, tablet of smartphonetelefoon aanwezig is een online spelletje spelen zoals Wordfeud, samen foto’s delen of met elkaar videobellen via WhatsApp of Skype. Ook kunt u tegelijkertijd met iemand tv-kijken en samen lachen om een programma door de telefoon. Ondanks dat het nu moeilijk lijkt zijn er goede manieren om iemand te steunen vanuit uw eigen omgeving. U kunt nog altijd een bloemetje sturen of een kaartje laten bezorgen. Dit is een eenvoudig maar effectief middel om iemand mee op te vrolijken. Brieven en kaartjes zijn daarom altijd welkom!

Thuis blijven bewegen
Het is ook belangrijk om in deze tijden beweging te blijven. Fysiotherapeute Marije van Pieters Behandel Praktijk probeert twee keer in de week een filmpje op Youtube te zetten, zodat u, als u dat wilt, samen met haar oefeningen kunt blijven doen. 19 maart heeft zij haar eerste filmpje online gezet. Benieuwd? Kijk hem hier: https://www.youtube.com/watch?v=ofUZZ-cqkiA

Vragen of een luisterend oor nodig?
Heeft u vragen of wilt u gewoon even een luisterend oor? Er zijn verschillende telefoonlijnen geopend.

De luisterlijn (0900-0767) è Zij zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar voor een gesprek of een luisterend oor.
ANBO (0348-466666) of KBO-PCOB (030-3400600) è Heeft u vragen over het coronavirus of wilt u gewoon een praatje maken? Zij staan voor u klaar.
Rode Kruis (070-4455888) è Zij zijn er voor vragen over het coronavirus.
Bent u mantelzorger? Dan kunt u met uw vragen terecht bij de mantelzorglijn (030-7606055)
WelkomOnline è Heeft een iPad of smartphone en wilt u leren videobellen met familie? De WelkomOnline helpdesk helpt u graag (088-3442000).

Mooie gift Stanislas College
Sinds vorige week is het mogelijk om op iPads van de locaties van Pieter van Foreest Skype te gebruiken om te videobellen. Verschillende bewoners hebben hiermee al kunnen videobellen met hun naaste, wat voor hartverwarmende momenten zorgde. Het Stanislas College in Delft heeft ons 40 tablets geschonken, waardoor nu nog meer bewoners kunnen genieten van het videobellen met hun naasten! Daarnaast hebben we ook nog een aantal grote schermen ontvangen waarmee kan worden videogebeld van VTM Maasdijk. Namens onze bewoners en hun naasten hartelijk dank hiervoor!