“De grootste meerwaarde is dat ik bezig blijf”

Cliënt aan het woord: Anja van Hees cliënt Dagbehandeling

De grootste meerwaarde is dat ik bezig blijf

Anja van Hees (53) heeft MS en bezoekt twee dagen in de week de dagbehandeling van De Bieslandhof. ‘Ik ben inmiddels weer op de been. Het gaat nu al een stuk beter met me.’

“Sinds 1994 weet ik dat ik Multiple Sclerose (MS) heb,” vertelt Anja. “Het is een vreselijke ziekte. Soms krijg ik Schubs, zo noemen ze de aanvallen die bij MS horen. Tijdens die aanvallen verergeren de klachten. Dat kan weer overgaan, maar het kan ook zo zijn dat het erger blijft dan dat het voorheen was. Je weet dus nooit waar je aan toe bent.”

Thuis kon Anja steeds minder goed uit de voeten. “Ik zat hele dagen in de stoel en wist niet meer wat ik moest doen. Ik ging achteruit.” Omdat haar vriend in De Bieslandhof werkt, bracht hij haar in contact met de dagbehandeling. Sinds een jaar gaat ze daar nu wekelijks naar toe.

“De hoofdzaak is de therapie die ik hier ontvang. Voordat ik naar de dagbehandeling ging, moest ik altijd de deur uit voor fysiotherapie. Nu krijg ik die therapie aangeboden op de dagen dat ik hier ben. De fysiotherapeuten houden me op de been. Ik merk echt vooruitgang sinds ik hier ben. Mijn spieren zijn soepeler geworden.”

Vooral thuis is die vooruitgang goed merkbaar. Ergotherapeuten van Pieter van Foreest keken in haar huis tevens naar mogelijke verbeteringen. “Ik heb nu een andere rolstoel en beugels in het toilet en in de douche gekregen. Ook leerde ik hoe ik beter kon draaien, bijvoorbeeld. Daarvoor ging het altijd meer op goed geluk.”

Op de dagbehandeling heeft ze contact met andere mensen die ook MS hebben. “En ik heb een goed contact met de verzorgenden hier. De grootste meerwaarde is dat ik bezig gehouden wordt. We doen een spelletje, we praten wat. Thuis zat ik maar alleen te zitten, hier word ik gestimuleerd om bezig te zijn.”