“Ik denk dat een weekje Strandgoed voor heel veel mensen fijn zou zijn”

Mantelzorger aan het woord: Arie van Woerden, mantelzorger

Hartstikke happy in Strandgoed! - dhr van Woerden - client - strandgoed

Sinds vorig jaar gaan mantelzorger Arie van Woerden en zijn vrouw Janny geregeld een week logeren in Strandgoed Ter Heijde. ‘Ik kom er helemaal tot rust.’

Het echtpaar Van Woerden is al behoorlijk op leeftijd, maar woont nog zelfstandig in hun Delftse appartement. Omdat zijn vrouw Janny al een aantal jaren dementerend is, komt het huishouden helemaal op Arie van Woerden (82) neer. Drie dagen per week gaat zijn vrouw naar de dagbesteding en dan doet Van Woerden de boodschappen, regelt wat er geregeld moet worden en heeft even tijd voor zichzelf. Zolang hij het zo kan redden, wil hij het niet anders, want Van Woerden is heel erg blij dat ze nog samen zijn. “Ik wil mijn vrouw thuishouden, zo lang als het kan.”

Vakantie
Vorig jaar kwam er iets heel leuks bij in hun leven, vertelt Van Woerden. Toen werd aan de Zuid-Hollandse kust het logeerhuis Strandgoed Ter Heijde geopend. “Ik had mijn zus verteld dat ik zo graag eens op vakantie wilde. Zij kende dit project en heeft toen voor ons de aanmelding geregeld. We zijn er met de Regiotaxi naartoe gebracht en we vonden het er fantastisch! Na die eerste keer zijn we al regelmatig terug gewest. We zijn dit jaar in januari en in juni geweest. En in oktober gaan we weer...”

Ontspannen
Strandgoed Ter Heijde Logies & Respijt is een logeerhuis voor volwassen mensen met een lichamelijke beperking of lichte vorm van dementie, die thuis worden verzorgd door hun mantelzorger. Mensen kunnen er logeren zodat hun mantelzorger even kan ontspannen of bijvoorbeeld kan herstellen van een operatie of ziekte. Maar de mantelzorger mag ook meekomen, zoals in het geval van het echtpaar Van Woerden. In het logeerhuis zijn zorgmedewerkers en geschoolde vrijwilligers aanwezig, die de taken van de mantelzorger tijdelijk overnemen.

Geen zorgen
Van Woerden komt van zo’n week helemaal tot rust, zegt hij. “Er zijn daar zulke lieve mensen die de boel regelen. Janny wordt ’s ochtends aangekleed, geholpen met haar kousen, naar de woonkamer gebracht. In de tussentijd kan ik me even rustig wassen en scheren. Na het middageten ga ik een half uurtje slapen en letten ze op haar. Ik hoef me nergens zorgen over te maken. En de kok daar, dat is zó’n hartelijke man. Als we aankomen, zegt hij altijd: gelukkig dat jullie er weer zijn! Ik denk dat een weekje Strandgoed voor heel veel mensen fijn zou zijn. Wij voelen ons er in elk geval hartstikke happy. Het is er donders gezellig!”

Strandgoed Ter Heijde Logies & Respijt is een samenwerkingsproject van Pieter van Foreest, Careyn en Stichting Hint, ondersteund door onder andere de gemeente Delft. Delftse inwoners hebben in veel gevallen recht op subsidie, waardoor de eigen bijdrage, afhankelijk van indicatie en vergoeding beperkt blijft tot € 25 per nacht, inclusief overnachtingen, maaltijden en zorg. Meer informatie over vindt u hier. U kunt ook een e-mail sturen naar strandgoed@pietervanforeest.nl.