“Jonge mensen met dementie staan nog volop in de maatschappij”

Cliënt en medewerker aan het woord: Wilma en Wendy - Ontmoetingscentrum Dock van Delft

Jonge mensen met dementie staan nog volop in de maatschappij - Wilma - Wendy Jansen - OC Dock van Delft

Zodra je Ontmoetingscentrum Dock van Delft binnenstapt word je enthousiast welkom geheten door bezoekers én medewerkers. Het ontmoetingscentrum is voor iedereen met geheugenproblemen, ongeacht de leeftijd. Hier komen niet alleen oudere bezoekers, maar ook jongere mensen (jonger dan 65 jaar) die dementie hebben. We praten erover met Wilma, bezoeker van de groep jonge mensen met dementie, en Wendy, medewerker bij het ontmoetingscentrum.

Wanneer we de huiskamer binnenstappen wordt er volop gelachen en gepraat. Ook door Wilma, een goedlachse en charmante dame van 63 jaar. Wilma: ‘Ik ga sinds december 2020 drie dagen naar het ontmoetingscentrum en vind het heerlijk om hier bezig te zijn.’ Bij Wilma is eerder Alzheimer geconstateerd en zij behoort met haar leeftijd tot de groep jonge mensen met dementie. Via het ziekenhuis is zij in contact gekomen met één van de casemanagers van Pieter van Foreest die bij haar thuis langs is gekomen en over de mogelijkheden van het ontmoetingscentrum heeft gesproken. ‘Toen ben ik eerst bij het ontmoetingscentrum komen kijken, heb koffie gedronken en een rondleiding gehad. Ik vond het wel meteen heel leuk toen ik hier kwam. Je kan hier je eigen dingen doen,’ aldus Wilma.

Wendy: ‘Het is natuurlijk altijd spannend als je in een nieuwe omgeving komt, zeker wanneer je nog zo jong bent. Je staat nog midden in de maatschappij en we merken dat de jonge mensen met dementie toch vaak een drempel over moeten. Er heerst veel schaamte, terwijl dat niet nodig is.’ Wilma beaamt dit. ‘Ik heb onlangs mijn buurvrouw verteld dat ik naar het ontmoetingscentrum ga. Moet je nagaan, ik kom hier al een half jaar. Ze schrok hiervan en zei “ik heb het helemaal niet aan je gezien.” Het is vooral de schaamte, omdat ik sinds kort ook word opgehaald met een bus. Het is echt een drempel geweest, maar je moet het toch een keer accepteren.’ Wendy: ‘Dat accepteren doet de een wat makkelijker dan de ander. Dat heeft ook met je vorm van dementie te maken. Vaak denken mensen dat we de hele dag alleen maar om een tafel zitten. Dat houdt de mensen vaak tegen. Het is dus voor de bezoeker, maar ook voor de naaste fijn om een keertje te komen kijken. Wilma heeft dat ook gedaan en nu loopt ze hier rond alsof ze hier al jaren komt. Het voelt van beide kanten al zo vertrouwd en zo eigen.’ Wilma: ‘Als ik een dag niet kom, dan mis ik het al. Dan vind ik het alweer lang duren om hier te komen.’

Ervaringen en tips delen
Wendy: ‘De geheugenproblemen waar Wilma mee worstelt, hebben de andere bezoekers op de huiskamer ook. Ze delen hun ervaring met elkaar en gebruiken tips van elkaar. Zo heeft een bezoeker benoemd dat ze heel erg veel baat heeft bij een agenda, een ander heeft een klok die van alles aangeeft en weer een andere bezoeker heeft een medicijndoosje met een wekkertje erin. Daar praten ze met elkaar over. Ze hebben steun aan elkaar. Het is niet zo dat het overheerst. De ziekte staat op de achtergrond, waar iemand goed in is dat wordt uitgelicht. We leggen de nadruk op wat nog wel kan en het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Wilma: ‘Je mag hier alles. Als je wilt lachen dan doen we dat. Het leuke hier is dat je met mensen bezig bent. Als ik thuis zit, komen toch de muren op je af. Je kan een keer stofzuigen, maar daar ben je op een gegeven moment ook klaar mee. Je bent hier bezig. We hebben altijd veel plezier met elkaar. We genieten als we elkaar weer zien. Dat heb ik in de buitenwereld niet en zeker in coronatijd al helemaal niet.’

Hier kan je jezelf zijn
Binnen het ontmoetingscentrum wordt er gekeken naar wat de bezoeker kan, wat er mogelijk is en waar  iemand goed in is. Wilma: ‘Ik ben altijd kok geweest en kook dus graag. Als ik alleen thuis ben, doe ik dat niet meer en hier doen we het samen. We kijken altijd wat er op het menu staat. Laatst had ik wentelteefjes gemaakt. Nou iedereen vond het heerlijk. Dat kennen ze nog van vroeger. Wendy: ‘Vaak vragen we aan Wilma wat we van de aanwezige ingrediënten kunnen maken. Wilma is daar hartstikke goed in dus wij kunnen haar om allerlei tips vragen. Met het meedenken hou je iemand toch scherp. Je prikkelt iemand om er over na te denken en dat is heel belangrijk.’ Wilma vertelt enthousiast dat ze nu ook aan het schilderen is. ‘Echt leuk! Ik ben voor al mijn elf kleinkinderen iets aan het verven. Dan hebben ze altijd een aandenken aan mij. De kleinkinderen mogen zelf een onderwerp uitkiezen. Zo wil de één een leeuw en de ander wilde vogels. Ik heb er inmiddels twee af en ben nu al maanden met nummer drie, een boot,  bezig, Ik heb nog wel een aantal schilderijen te maken,’ lacht Wilma.

Wilma vervolgt enthousiast haar verhaal. ‘Ook muziek draaien vind ik leuk. Je herkent het liedje dan natuurlijk van vroeger en dan komen de herinneringen. Ik weet bijvoorbeeld niet meer wat ik twee weken geleden heb gedaan, maar als ik een liedje van vroeger hoor ga ik weer terug in de tijd. We dansen dan ook veel.’ Dat bleek ook wel, want toen er muziek werd opgezet, gingen de stoelen meteen aan de kant en werd er volop gedanst en meegezongen. Wendy lacht: ‘Wilma loopt altijd op hakken. Wandelen, in de beweegtuin hinkelen en dus ook dansen, ze doet het zonder problemen. ‘Ja, ik ben maar 1,54 meter lang, dus ik draag altijd hakken. Dat heb ik altijd gedaan en blijf ik ook doen, want zo blijf ik ook mezelf en hier kan je ook echt jezelf zijn,’ aldus Wilma.

Activiteiten voor jonge mensen met dementie
Het ontmoetingscentrum is vijf dagen per week geopend en heeft vier huiskamers. Wanneer er een nieuwe bezoeker komt wordt er altijd gekeken in welke huiskamer de persoon past en waar voelt hij/zij zich thuis en veilig voelt. Bij een jonger iemand is dat over het algemeen altijd in de huiskamer van jonge mensen met dementie. De huiskamer is anders ingericht, meer met spullen uit hun tijd. Wendy: ‘We hebben een redelijk vast programma, omdat de bezoekers baat hebben aan structuur. Als je dementie hebt, ongeacht je leeftijd, wil je ook weten waar je aan toe bent en wat er van je verwacht wordt. Dat biedt ook veiligheid. Veel activiteiten zijn erop gericht om het dementieproces te vertragen. Bewegen en geheugenfitness zijn vast onderdeel van het programma. Zo zorgen we ervoor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Voor de coronatijd wandelden we veel, zeker wel 5 km, gingen we zwemmen en naar de sportschool. We hopen dit snel weer op te kunnen pakken. Ook koken we iedere dag zelf. Voorheen deden we zelf de boodschappen waarbij iedereen een vaste taak had. Eén bezoeker duwde de boodschappenkar, de andere pakte de boodschappen, weer een andere rekende af enz. Je merkt dat de bezoekers dit fijn vinden en ze zo ook het idee hebben dat ze nog meedoen in de maatschappij. Dat is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor jonge mensen met dementie.’

Maak kennis met één van onze ontmoetingscentra
Het Ontmoetingscentrum Dock van Delft is gevestigd in de binnenstad van Delft aan de Ezelsveldlaan 276. Daarnaast heeft Pieter van Foreest nog drie andere ontmoetingscentra in Delft. Wilt u een kijkje komen nemen of wilt u meer weten over jonge mensen met dementie? Neem dan contact op met de collega’s van het Klant Contact Centrum, bereikbaar via telefoonnummer 015 – 51 55 000.