Ervaar de wereld van iemand met dementie tijdens Wereld Alzheimer Dag

Geplaatst op: 18 Augustus 2021

Een tijd lang was het vanwege het coronavirus helaas niet mogelijk om mensen bij de ontmoetingscentra te ontvangen voor het VR brillen spreekuur. We zijn dan ook erg blij om te kunnen melden dat het binnenkort weer mogelijk wordt om de wereld van iemand met dementie te kunnen ervaren dankzij de VR brillen.

Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, organiseren we van 16.00 – 18.00 uur een VR brillen spreekuur in Maasland. Komt u ook? U kunt zich opgeven door te bellen naar Ontmoetingscentrum Singelhof via telefoonnummer 010 - 700 49 55. Komt 21 september voor u niet uit? Vanaf oktober vindt er weer maandelijks een spreekuur plaats in Delft en Naaldwijk.

Kennis van dementie kan begrip kweken
Signalen van dementie worden door veel mensen vaak pas laat ontdekt. Men heeft wel door dat een persoon anders handelt, maar merkt dit in eerste instantie niet aan als dementie. Dit wordt in vakjargon ook wel de niet-pluis-fase genoemd. Vaak is er in dit stadium sprake van onbegrip jegens de persoon met beginnende dementie. Kennis van dementie kan begrip kweken. De Virtual Reality-bril van Into D’mentia is hier een prachtig hulpmiddel voor.

Ervaar de wereld van iemand met dementie
Wie de bril opheeft, bedient deze als het ware met de ogen. Door te kijken naar de te kiezen optie en daarna met de vinger op een knop aan de zijkant van de bril te drukken, opent men letterlijk de deur naar de wereld van een nog zelfstandig wonende man met (beginnende) dementie. Door een koptelefoon hoort men de redenatie van de man in bepaalde situaties, zoals zijn verjaardag of tijdens het koffie zetten. Men ziet en hoort de reacties van de dochter van de man op diens acties. Er is onbegrip van de dochter en ontkenning door de man. Hij komt na het doen van de boodschappen altijd terug met alleen melk en worst, zet koffie zonder pot eronder, de afstandsbediening ligt in het keukenkastje en op zijn verjaardag vindt hij het veel te druk. Hij denkt liever aan vroeger terwijl de visite om hem heen aan het praten is. Dit wordt heel passend weergegeven door zijn omgeving te laten vervagen. Als u na dertien minuten de bril weer afzet, is er letterlijk een onbekende wereld voor u open gegaan.

Wilt u meer informatie over de VR bril of wilt u het zelf ervaren?
Vanaf oktober gaat het VR brillen spreekuur weer van start. Op iedere eerste donderdag van de maand tussen 13.30 – 16.00 uur bent u op afspraak welkom in Ontmoetingscentrum Vermeertoren, Beresteynstraat 169B te Delft.  Aanmelden kan telefonisch via 015 – 515 82 00. Om de VR bril uit te proberen in het Westland kunt u vanaf oktober iedere eerste donderdag van de maand weer terecht bij Ontmoetingscentrum Naaldwijk, Middel Broekweg 4 te Naaldwijk. Hiervoor kunt u zich telefonisch aanmelden bij Esther Tettero via 0174 - 744 800.

Een sessie duurt 30 minuten: 15 minuten voor de VR bril zelf en een kwartier om de ervaring tijdens een kort gesprek te bespreken.

Bent u niet in de gelegenheid om bij één van deze ontmoetingscentra langs te komen en wilt u liever bij een ander ontmoetingscentrum van Pieter van Foreest de wereld van iemand met dementie via de VR bril ervaren? Dat is geen probleem. U kunt dit kenbaar maken door contact op te nemen met één van onze ontmoetingscentra. Samen kijken we naar de mogelijkheden hiervan.

Informatiecentrum dementie
Heeft u algemene vragen over dementie en/of geheugenproblemen? Dan kunt u op dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur en donderdag van 15.00 tot 16.00 uur bellen naar het informatiecentrum dementie, bereikbaar onder telefoonnummer 088 – 166 88 23. Uiteraard kunt u ons ook benaderen via informatiedementie@pietervanforeest.nl. De medewerkers van dit informatiecentrum staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden of passend advies te geven.