de heer Rolff

“Ik word blij van het werk en de mensen”

Henk Rolff, vrijwilliger De Hooge Tuinen

Met gepaste trots wijst Henk Rolff (90) op het kruidentrapje en de grote houten plantenbak vol viooltjes en op zijn terras, producten van de hobbyclub houtbewerking in ontmoetingscentrum De Naaldhorst van Pieter van Foreest. Sinds jaar en dag verzorgt Henk samen met een collega wekelijks deze ochtend voor een groepje deelnemers van de dagbesteding. “Ze zijn populair, we hebben er al heel wat geproduceerd! Van de opbrengsten schaffen we nieuw materiaal aan en eens in het jaar gaan we gezellig met z’n allen een dagje uit.”

Jaren geleden begon Henk als vrijwilliger in toen nog woonzorgcentrum De Naaldhorst. “In de tijd dat mijn vrouw ziek was en daar woonde bezocht ik haar elke dag twee keer”, vertelt hij. “Dan zie je pas wat er nodig is om de mensen bij te staan. Ik ben toen meteen gaan helpen en na haar overlijden ben ik dat blijven doen. Bruin café, spelletjes, zangmiddag, bingo, alles wat ze vroegen deed ik, wel vijf, zes keer per week.” Hij lacht: “Dat heb ik wel een beetje teruggeschroefd hoor, nu kom ik nog twee à drie keer.”

Pannenkoeken bakken
Klassieke muziek draaien voor bewoners van woonzorgcentrum De Hooge Tuinen is een van de activiteiten waar Henk zich nog met veel plezier op stort. “Mijn vaste collega-vrijwilliger heeft er echt verstand van”, vertelt hij. “Hij zoekt mooie dingen uit en vertelt een verhaal eromheen. Inmiddels weten we precies wie er interesse hebben. De mensen mogen dan dementie hebben, maar zulke dingen weten ze nog hoor! Muziek komt altijd weer boven. En dan is er nog het pannenkoeken bakken op de afdeling, dat doe ik ook al weer tien jaar. We bakken met z’n tweeën, midden in de kamer, op twee elektrische stelletjes. Eerst bakken we wat voorraad zodat de mensen vast kunnen eten, daarna mogen ze alles vragen wat ze willen: spek, stroop, appel, kaas. Het is altijd weer een feestje, alleen de lucht is al heerlijk. Je ruikt het in de hele gang!”

De sleur doorbreken
Bij vrijwilligerswerk maken juist de kleine dingen het verschil, vindt Henk. “Ik vind het ook heel normaal om te doen. De zorg van de medewerkers is echt heel goed, maar een praatje, koffiedrinken, de sleur doorbreken, zulke dingen helpen om het verblijf van de mensen prettiger te maken. Er is zoveel te doen! Begeleiden bij de bingo bijvoorbeeld, hulp bij fysiotherapie of bij het bereiden van de maaltijden op de afdelingen. Met een tochtje op de duofiets doe je altijd wel iemand een plezier. Of gewoon koffie schenken. Keus genoeg.”

Plezier
Dat de medewerkers en bewoners Henk graag zien komen wekt geen verwondering. “Ik word blij van het werk en de mensen”, verklaart hij. “Ze hoeven me niks te zeggen, ik weet wat ik moet doen. Geduld is belangrijk, vooral niet te snel zeggen: dat doe ik wel even. Al doen ze het bij de hobbyclub tien keer verkeerd, ik geef ze de elfde keer weer die opdracht. Het gaat om de mensen en plezier telt, niet het resultaat. En we hebben plezier! Dat ik leven in de brouwerij breng maakt me erg vrolijk. Bovendien ben ik er de man niet naar om thuis op de bank te zitten. Zeker weten, zolang ik zo ben ga ik door!”

 

Bron: Het Hele Westland

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.