“Het is fijn om iets voor je medemens te betekenen”

Cock van der Lans, vrijwilliger De Hooge Tuinen

Cock van der Lans (80) is al jaren actief als vrijwilliger. Ze is onlangs in het zonnetje gezet voor haar 12,5-jarig jubileum. Wat drijft haar om al zo’n lange tijd klaar te staan voor de bewoners van Pieter van Foreest?

Bij binnenkomst in De Hooge Tuinen moet het interview even wachten. Cock draait een extra dienst in het Grand Café en de plicht roept. Ze gaat helemaal op in haar rol. Nadat ze alle gasten voorzien heeft van een hapje en drankje, heeft ze tijd om samen aan tafel te gaan.

Start carrière
Al bijna 13 jaar vrijwilliger, hoe is dat gestart? ‘Veertien jaar geleden verhuisde mijn moeder naar De Naaldhorst in Naaldwijk. Tijdens een bezoek dacht ik: "Jemig, ik kan hier wel wat doen." En zo geschiede.’ Cock begint haar vrijwilligerscarrière door te helpen bij de kerkdienst en later ook bij de bar in het restaurant.

'Ik kan hier wel wat doen'

 

Leerzaam
‘Toen De Naaldhorst ging sluiten ben ik verder gegaan in De Hooge Tuinen. Ik vind het werk achter de bar erg leuk en ook nog leerzaam. Je hebt zijdelings contact met bewoners en dat vind ik het leukst. Een dolletje of praatje, met sommige bewoners bouw je toch een band op. Ik vind het ook leuk dat ik cursussen mocht volgen.’

Mee naar huis
Toen Cock net startte als vrijwilliger vond ze het soms lastig om het leed en verdriet van bewoners achter zich te laten. ‘Er zijn veel mooie en gezellige momenten, maar je ziet ook de keerzijde. Ik kom veel bekenden tegen, bijvoorbeeld van de bridgeclub waar ik erg actief ben. Dan was het soms moeilijk om dat niet meer naar huis te nemen, maar dat slijt gelukkig.’

Druk programma
Cock heeft al een mooie leeftijd bereikt, maar werkt wekelijks een druk programma af. Naast haar vrijwilligerswerk in De Hooge Tuinen wandelt ze graag en neemt ook de bridgeclub veel tijd in beslag. Ze is zelf een fervent bridger en begeleidt wedstrijden. ‘Zo lang ik gezond ben blijf ik dit doen. Ik geniet van het contact met bewoners en mantelzorgers, en het is fijn om iets voor je medemens te betekenen.’

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.