“Je krijgt echt het gevoel dat je je steentje bijdraagt”

Milly Verbeek, vrijwilliger De Opmaat

Milly Verbeek is gastvrouw bij woonzorgcentrum De Opmaat in Monster. “Ik vind het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. Je maakt immers deel uit van de gemeenschap en je weet dat er een tekort is aan mensen in de zorg,” zegt ze. “Als vrijwilliger heb je meer tijd voor een praatje en mensen waarderen wat je doet.”

Toen Milly (66) klaar was met werken, heeft ze eerst thuis alle dingen gedaan die volgens haar nodig waren. “Mijn man werkte toen nog en hele dagen alleen thuis zitten leek me niks,” zegt ze. “Maar voordat ik als vrijwilliger wilde beginnen, wilde ik eerst zeker weten dat ik me voor een wezenlijke periode zou kunnen inzetten. Als ik iets doe, dan wil ik het ook gelijk goed doen! Toen ben ik op internet gaan zoeken en kwam ik de vrijwilligersvacature voor gastvrouw tegen. Dat leek me direct heel leuk om te doen.” Nu, vier jaar later, vindt Milly het nog steeds een prima keuze.

Koffie
Op de donderdagochtenden ontvangt Milly bewoners van De Opmaat in de gezamenlijke ruimte. “Ik schenk, samen met een vaste collega, koffie en thee in. Daarna ga ik met de koffiekar de kamers langs en schenk koffie en thee in voor de mensen die liever op hun kamer blijven. Mijn collega bemant dan de koffiebalie. Aan de mensen die in de zaal blijven eten vraag ik alvast welke soep ze lekker vinden, er is altijd keuze uit twee soorten. Het hoofdgerecht is voor iedereen hetzelfde. Een kleinere portie is mogelijk en verder geef ik aan de kok door of hij het vlees voor moet snijden of niet.” Op de vraag of Milly na het uitserveren van de soep zelf wel eens mee-eet, lacht ze. “Ik proef wel en het smaakt goed, maar ik eet gewoon lekker thuis bij mijn man.”

Informatieavonden
Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom volgens Milly. “Je moet oog hebben voor de mensen; geen mens is hetzelfde en je moet altijd positief blijven reageren. Veel mensen willen graag iets zelf doen en als dat niet kan dan moet je daar netjes mee omgaan. En dat gaat bij de ene persoon makkelijker dan bij de andere.”  Pieter van Foreest organiseert informatieavonden voor vrijwilligers. “Onderwerpen zijn bijvoorbeeld voeding en hoe je iemand helpt die zich verslikt. Pas een glas water aanbieden als iemand uitgehoest is,” weet Milly inmiddels. “Of hoe je mensen helpt met opstaan en bewegen en hoe je omgaat met mensen met dementie.”

Kennis en ervaring
Milly vindt het belangrijk dat ook jonge mensen vrijwilligerswerk doen. De meeste vrijwilligers zijn vaak toch ouder en er is altijd wel verloop. “Jongeren zijn hard nodig,” zegt ze. “Als je nog geen werk hebt is het heel interessant om te doen. Het staat goed op je cv en je doet veel kennis en ervaring op, waar je ook vrijwilligerswerk doet.” Hier spreekt niet alleen een enthousiaste vrijwilliger, maar ook een voormalig personeelsfunctionaris… “Wie weet leidt het zelfs tot een betaalde functie, ik heb dat bij De Opmaat al een keer zien gebeuren.”

Sociale contacten
“Ik ken de bewoners en ik weet inmiddels wie wat wil,” zegt Milly. “Mensen waarderen wat je doet en dat geeft een goed gevoel. Je krijgt echt het gevoel dat je je steentje bijdraagt.” Milly heeft ook andere sociale contacten opgedaan door het vrijwilligerswerk. “Je ontmoet andere mensen in een andere omgeving. Je werkt wel in een vast koppel, maar het komt ook wel eens voor dat je voor iemand invalt. En het is ook leuk om op de informatieavonden andere vrijwilligers te ontmoeten.”

[Wilt u ook vrijwilligerswerk doen, maar weet u niet wat? Kijk op www.vitiswelzijn.nl bij de vacaturebank onder Vrijwillige Inzet, mail naar vrijwillige-inzet@vitiswelzijn.nl. Of pak de telefoon en bel Vitis Vrijwillige Inzet, onderdeel van Vitis Welzijn, 0174 – 630358.]

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.