Ilse van der Arend

“We schelen een halve eeuw maar daar is niets van te merken”

Ilse van der Arend, vrijwilliger De Terwebloem

Ilse van der Arend (43) bezoekt sinds twee jaar elke donderdagmiddag meneer Persoon in De Terwebloem. Enthousiast doet ze haar verhaal.

Elke donderdag breng ik samen met mijn hond Kiki een bezoekje aan meneer Persoon. We drinken in het restaurant een lekker kopje cappuccino en eten een plak cake of appeltaart met slagroom. Soms gaan we naar een optreden of activiteit in de grote zaal. Tijdens onze ontmoetingen praten we over van alles en nog wat.

Ik ervaar het als zeer bijzonder dat meneer Persoon en ik direct een klik hadden en dat wij in die twee jaar een bijzondere en hechte band hebben opgebouwd. Wij schelen een halve eeuw in leeftijd, maar tijdens onze gesprekken merk ik daar niets van. Meneer Persoon is op de hoogte van alles wat in de wereld speelt en door zijn levenservaring heeft hij heel veel interessante en leerzame verhalen te vertellen. Wij hebben veel lol, mede door zijn soms jeugdige taalgebruik en uitdrukkingen. Ook laat hij het kaas niet van zijn brood eten, wat ook weer leidt tot grappige verhalen. De ene week zijn de gespreksonderwerpen wat serieuzer en zwaarder dan de andere week. Ook zijn we het niet altijd met elkaar eens, maar dat maakt het praten juist zo leuk; we kunnen soms behoorlijk discussiëren of bomen over onderwerpen. Het fijne van wekelijks contact is, dat je op de hoogte blijft en betrokken bent bij elkaars leven en meegemaakte gebeurtenissen. Meneer Persoon heeft ook een groot talent voor het vertellen en voordragen van verhalen en gedichten. Moeiteloos draagt hij deze in één adem en uit het blote hoofd voor. Ongelooflijk wat een goed geheugen hij heeft. Het is ontzettend leuk om deze voordrachten te horen. Menig cabaretier zal jaloers zijn...!

‘Menig cabaretier zou jaloers zijn’

Op hond Kiki is meneer Persoon stapelgek. Dat vertelt hij aan iedereen, of ze het nu willen horen of niet. Hij schept namelijk graag een beetje over haar op. En die liefde is wederzijds. Ook Kiki brengt graag een bezoekje aan meneer Persoon. Op het moment dat ik de riem pak om naar De Terwebloem te gaan, is er geen houden meer aan. Ze "sleurt" me over de Jan Barendselaan zo richting De Terwebloem. Misschien komt dat wel omdat ze altijd lekkere dingen zoals cake, appeltaart, slagroom en stukjes worst krijgt van meneer Persoon…?

Naast dat we kennis maken met Ilse stellen we ook meneer Persoon (93) aan u voor. De voormalig tuinder heeft altijd hard gewerkt. Hij is erg blij met zijn kinderen die hem vaak komen bezoeken. Helaas is meneer Persoon een kind verloren waardoor hij iedereen wil waarschuwen dat men moet stoppen met roken. Hij heeft immers mee moeten maken wat de gevolgen kunnen zijn.

Meneer Persoon vertelt graag over zijn wekelijkse afspraak met Ilse. Ook al was hij voor zijn eerste afspraak wat afwachtend…

‘Toen Joke Ilse bij mij introduceerde was ik best voorzichtig. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik ben blind en dan komt er een vrijwilliger bij je langs, die ook nog een hond meeneemt. En kijk, nu twee jaar later ben ik een vriendin en een vriend rijker. Het is echt een feestje als Ilse en Kiki mij bezoeken. Het is altijd fijn om met Ilse te praten. De gesprekken zijn ook op niveau, dat vind ik erg fijn. Dat is in mijn woonomgeving namelijk niet altijd mogelijk’, verteld meneer glimlachend.

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.