Student

“Zij een TU-student, ik een kamer”

Rieneke van Noort, vrijwilliger en bewoner Pieters Kamerhuis

Sinds september 2016 studeert Rieneke van Noort civiele techniek aan de TU Delft. Ze woont aan het Vorrinkplein in Poptahof. Niet tussen studenten, maar met senioren in Pieters Kamerhuis.

Rieneke van Noort 460 

Wat doet een 18-jarige student in een seniorenhuis? Dat ging zo, aldus Van Noort: “Ik begon hier met mijn studie en wilde graag in Delft gaan wonen. Maar ik kom uit Brabant; hospiteren is lastig als je voor elk gesprekje tweeënhalf uur heen én ook weer terug moet reizen met de trein. Een kennis attendeerde me op een nieuwe woonvorm voor senioren, waar ook woonruimte is voor een of twee TU-studenten.” 

Buurthuis

Het uitgangspunt van Pieters Kamerhuis is bijzonder maar eigenlijk ook logisch, legt Van Noort uit. “Wanneer oudere mensen in een verzorgingshuis gaan wonen, verliezen ze vaak hun plek in de samenleving. In Pieters Kamerhuis wordt de samenleving daarom naar bínnen gehaald. Senioren huren een kamer met thuiszorg in het pand, maar verder lijkt het meer een soort buurthuis 2.0. Er is een restaurant, gymzaal, ontvangsthal met hometrainers, atelier, kapper, winkeltje van de Jumbo en het Repair Café. De cliënten van Ipse de Bruggen hebben er hun eigen zorgappartement. En ik, als TU-student, woon er sinds oktober ook.”

Geen loket

Van Noort mag een jaar lang gratis wonen, maar daar staat wel iets tegenover: “Ik ben hier om te helpen met technologie, voor bewoners en buurtgenoten die vragen of problemen hebben met hun telefoon, internetaansluiting, iPad, tv enzovoort.” Regelmatig bespreekt ze met Carolien Kruiderink, haar contactpersoon van Pieter van Foreest, hoe haar inzet verloopt. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat er zelfs twee TU-studenten in het huis komen, maar voorlopig doe ik het alleen. Terecht, want dat ik hier voor technologische hulp ben, is nog niet echt ingeburgerd. Ik heb geen eigen loket of zo, ik moet op allerlei manieren laten weten dat ik er ben. Maar bewoners en buurtgenoten moeten die hulp natuurlijk ook willen.” 

Filmavond

Van Noort heeft al een paar keer geflyerd dat ze op bepaalde tijden beneden in het huis zit, maar tot nu toe loopt het geen storm. Daarom heeft ze eens voor een andere insteek gekozen: een filmavond. “Daarmee hoop ik meer mensen te bereiken. Het idee is dat we met z’n allen in de hal gaan kijken – ik zorg voor een beamer. Welke film het gaat worden, daar overleggen we nog over.” 

Een jaar

Van Noort heeft nog een paar maanden te gaan, daarna zit haar eerste studiejaar erop en worden er één of twee nieuwe TU-studenten aangezocht. “Dat is ook mooi, een jaar is genoeg. En ach, ik ga het ook wel leuk vinden om ergens te gaan wonen waar ik heel veel herrie mag maken…”

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.