“We komen op voor onze cliënten”

Blog van Carola Claassens en Whitney Hoogenraad, specialistisch team

Carola en Whitney werken beiden als ambulant verpleegkundige bij het specialistisch team van Pieter van Foreest. Dag en nacht zijn ze oproepbaar en gaan zij op pad om bij cliënten thuis te ondersteunen op het gebied van complexe verpleegkundige behandelingen. In hun blog vertellen zij wat zij meemaken onderweg en bij cliënten thuis.

Regelmatig ontvangen wij zorgvragen rondom de verzorging van een drain. Een drain is een soort slangetje dat in het lichaam gebracht wordt om vocht af te voeren, bijvoorbeeld bloed of wondvocht. Een drain is vaak tijdelijk en wordt in de loop van de tijd weer verwijderd.

Een cliënt van ons heeft een drain in haar darmen. In een aantal casussen zien we dat een cliënt de drain snel weer kwijt is doordat hij/zij snel geopereerd wordt aan het probleem. Bij deze mevrouw loopt het anders. De drain zit er inmiddels drie maanden in en mevrouw gaat zich steeds ellendiger voelen. Ze zit erdoorheen en wil weten waar ze aan toe is. Volkomen begrijpelijk. Wij als verpleegkundigen zien ook dat mevrouw het steeds moeilijker vindt om met de drain om te gaan. Tot overmaat van ramp worden de geplande ziekenhuisafspraken meerdere keren verschoven. Mevrouw is ten einde raad. Voor ons een duidelijk signaal om in te grijpen en we nemen contact op met de behandelend arts van mevrouw.  

De arts wil het eigenlijk nog even afwachten. We leggen uit dat mevrouw tegen een depressie aan zit en dat afwachten geen optie meer is. Als wij de situatie verder uitleggen ziet de arts gelukkig ook in dat er actie ondernomen moet worden. Mevrouw mag diezelfde week nog langs komen op de poli. Er worden afspraken gemaakt en een operatie ingepland. Mevrouw weet waar ze aan toe is, kan zich hierop voorbereiden en daarna hopelijk weer haar leven oppakken. 

Als verpleegkundige heb je niet altijd iets te zeggen over de behandeling die een arts inzet. Maar als wij zien dat onze cliënten het zelf niet kunnen oplossen en er aan onderdoor gaan, dan kijken wij niet toe maar komen we op voor onze cliënten. Gelukkig heeft ons telefoontje mevrouw geholpen zodat ze weer verder kan. Ja, ook dat is zorg verlenen.

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.