“Kennis overbrengen, begeleiden en ondersteunen naar zelfstandigheid horen ook bij ons vak”

Blog van Carola Claassens en Whitney Hoogenraad, specialistisch team

Carola en Whitney werken beiden als ambulant verpleegkundige bij het specialistisch team van Pieter van Foreest. Dag en nacht zijn ze oproepbaar en gaan zij op pad om bij cliënten thuis te ondersteunen op het gebied van complexe verpleegkundige behandelingen. In hun blog vertellen zij wat zij meemaken onderweg en bij cliënten thuis.

Soms zijn cliënten hun hele leven afhankelijk van toediening van voeding of vocht via een centrale lijn (infuus). Zie je het al voor je? Je hele leven lang komen er één of twee keer per dag zorgverleners over de vloer. Je bent afhankelijk en hebt een stukje van je vrijheid moeten inleveren. Altijd maar rekening houden wanneer je iets wilt ondernemen, laat staan als je op vakantie wilt gaan! Je bent de regie deels kwijt. Zorgverlening is niet alleen het overnemen van bepaalde handelingen die iemand niet zelf kan uitvoeren, maar het is ook het begeleiden naar zelfstandigheid, aanleren van vaardigheden en overbrengen van kennis.

Eindelijk is het zover. Een cliënt van ons mag ‘’examen’’ doen om zelf thuis haar infuus te mogen verzorgen. Een examen naar zelfstandigheid, eigen regie en vooral vrijheid! Na het examen belt de cliënt ons dolblij op om te vertellen dat ze het examen heeft gehaald. Ze is dankbaar voor alle hulp en begeleiding, maar is o zo blij dat ze het nu zelfstandig kan en mag doen en gaat binnenkort lekker op vakantie. Kennis overbrengen, begeleiden en ondersteunen naar zelfstandigheid horen ook bij ons vak.

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.