“Dankzij hen kunnen we de zorg leveren die nodig is om cliënten langer thuis te kunnen laten wonen”

Blog van Carola Claassens en Whitney Hoogenraad, specialistisch team

Carola en Whitney werken beiden als ambulant verpleegkundige bij het specialistisch team van Pieter van Foreest. Dag en nacht zijn ze oproepbaar en gaan zij op pad om bij cliënten thuis te ondersteunen op het gebied van complexe verpleegkundige behandelingen. In hun blog vertellen zij wat zij meemaken onderweg en bij cliënten thuis.

Als verpleegkundigen van het specialistisch team werken wij nauw samen met de mantelzorgers van onze cliënten. Wij verlenen weliswaar de zorg aan oudere cliënten, maar zij vallen terug op en worden gesteund door hun partner, kinderen en/of diens naasten. Dat wat een cliënt niet meer kan, wil of durft, wordt opgepakt door de mantelzorger.

Mantelzorgers zijn nodig om het gehele proces goed te laten verlopen. Cliënten blijven langer thuis wonen en de zorg aan huis wordt complexer. Vroeger werden mensen opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis als men thuis niet meer uit de voeten kon. Nu zien we de omslag dat de cliënten thuis blijven wonen en als het niet meer geheel zelfstandig gaat, wordt de zorg aan huis aangepast. De mantelzorgers bieden de helpende hand aan de cliënten in hun dagelijks leven en ondersteunen ons waar nodig om de zorg te kunnen bieden. Als een cliënt slecht ter been is, zorgen mantelzorgers vaak dat de medicatie bij de apotheek opgehaald wordt. Mantelzorgers ondersteunen hun naasten vaak bij de dagelijkse verzorging, zoals aankleden en douchen. Probeer maar eens zelfstandig je trui uit te trekken als je 24 uur per dag aangesloten bent aan een infuus. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waaruit blijkt dat we niet zonder de mantelzorgers kunnen.

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers zijn onmisbaar. Dankzij hen kunnen we de zorg leveren die nodig is om cliënten langer thuis te kunnen laten wonen. Laten we met zijn allen eens wat langer stil staan welke rol mantelzorgers hebben in het gehele zorgproces.

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.