Maria Steijger

“Onze organisatie is zó groot en de huizen zo verschillend, dat je altijd wel ergens je plek vindt”

Maria Steijger, Specialist Ouderengeneeskunde

Ooit begon ze er als fysiotherapeut, maar twintig jaar later is Maria Steijger (49) specialist ouderengeneeskunde. Ze wil excelleren. “Ik wil dat Pieter van Foreest de beste zorgorganisatie van Nederland wordt.”

Geneeskunde studeren was altijd al Maria’s grote droom. Omdat ze voor die studie steeds werd uitgeloot, ging ze voor haar tweede keuze en werd fysiotherapeut. Maria: “Toch heb ik jarenlang met veel plezier als fysiotherapeut in De Bieslandhof gewerkt. Toen ik 38 jaar was, hoorde ik dat mijn oude Gymnasiumdiploma al snel niet meer geldig zou zijn als toegang naar de universiteit. Toen wist ik; dit is het moment dat ik het moet gaan doen. Ik ging Geneeskunde studeren.”

En zo geschiedde. De studie ging haar vlot af en ze stemde haar specialisme af op de doelgroep die ze al zo goed had leren kennen als fysiotherapeut: ouderengeneeskunde. “Die keuze had verschillende redenen. Ik heb vier kinderen en wilde een specialisme waar ik ook nog goed een leven naast kon leiden. Daarnaast is er een groot tekort aan ouderengeneeskundigen; verpleeghuizen staan echt te springen om artsen.”

De zorg is de afgelopen jaren erg veranderd, het is zwaarder geworden. Simpele aandoeningen komen binnen de instellingen niet meer voor en er speelt altijd meer dan één ziektebeeld. Ons vak is ingewikkeld. En dat vind ik dus erg leuk, maar bovenal is ouderengeneeskunde gewoon een prachtig vak, aldus Maria.’’ “In een ziekenhuis behandel je een aandoening, hier behandelen we de ook de mens die daarachter zit. Daar raak ik door bezield. Iemand is tenslotte meer dan alleen een hoop samengestelde organen met huid eromheen. Er zit een hele geschiedenis en familie aan iemand vast.

Maria komt als arts in verschillende zorglocaties in het Westland en Midden-Delfland, zoals De Kreek, De Naaldhorst, Akkerleven en Vlietzicht. Ook doet ze er nog veel activiteiten naast. Zo geeft ze voorlichting op een Alzheimercafé of uitleg over medicijnen op een onderwijsafdeling voor verzorgenden. “Ik rijd me helemaal ongans,” lacht ze.

Ze heeft het naar haar zin bij Pieter van Foreest. “Onze organisatie is zó groot en de huizen zo verschillend, dat je altijd wel ergens je plek vindt. Pijnacker is weer anders dan Delft en Delft is weer anders dan ’s Gravenzande. Ook is er veel mogelijk, Pieter van Foreest staat open voor nieuwe initiatieven.”

Met haar pit en energie volgt ook een grote ambitie. “Wij leveren bij Pieter van Foreest goede ouderenzorg, maar mijn ambitie is dat we excellent zijn en de beste ouderenzorginstelling van Nederland worden.”

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.