Josu00e9 Groenendijk

“Het was een prachtige stageperiode met mooie en waardevolle succesmomenten”

José Groenendijk, stagiaire ontmoetingscentrum

Hoe heerlijk is het om te ontspannen met een massage. Even te relaxen en te genieten van het moment. José Groenendijk weet daar alles vanaf en liet enkele bezoekers van Ontmoetingscentrum Zorgtuinderij Nieuw Zuiderveld in Wateringen genieten van een massage tijdens haar stage. Ze vertelt er vol enthousiasme over.

‘Vanaf mijn 17e ben ik werkzaam geweest in de zorg, zo’n 35 jaar alles bij elkaar. Eerst in het ziekenhuis en de laatste 22 jaar in de psychiatrie. Mijn werk vond ik leuk, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. De opleiding Wellnesscoaching sprak mij erg aan en deze heb ik succesvol afgerond. Toen ik vanuit mijn privésituatie geconfronteerd werd met dementie kreeg ik de overtuiging dat massage een mooie vorm van complementaire zorg kan zijn en kan dragen aan het welbevinden van mensen met dementie. De masterclass Touch for Care bij Dementie sloot daar mooi op aan.'

Contact maken
'Voor mensen met dementie wordt het vaak moeilijker om contact te maken waardoor ze zich onrustig of angstig kunnen gaan voelen. Door het geven van massage kan dit verminderd worden of het zelfs wegnemen. Zeker voor mensen die door hun ziekte nog aan weinig activiteiten kunnen meedoen of plezier kunnen beleven kan het een zeer waardevolle aanvulling zijn op de zorg, juist omdat het zintuig ‘voelen’ het langst intact blijft. Natuurlijk is het niet alleen de massage, maar speelt ook het contact maken met de bezoeker een rol. Een onderdeel van de masterclass is het stagelopen. Pieter van Foreest was voor mij een bekende organisatie en ik wilde graag bezoekers van ontmoetingscentra 1x per week kennis laten maken met de massagetherapieën.'

Het contact met Margot van Acker, coördinator van de Ontmoetingscentra, was snel gelegd. Samen hebben ze de mogelijkheden bekeken waar José stage kon lopen. De stageplek werd Ontmoetingscentrum Zorgtuinderij Nieuw Zuiderveld in Wateringen. Het welzijn van de bezoeker staat natuurlijk voorop. Ze moeten zichzelf kunnen zijn en hier aan mee willen werken.

Iedere dag is anders
‘Met 3 bezoekers en hun mantelzorgers werd samen met Jet de Wit, coördinator van de Zorgtuinderij besproken of zij hier voor open stonden. De gesprekken met de bezoeker en mantelzorger waren waardevol. Zij gaven mij informatie om zo een goed beeld van de bezoeker te krijgen. Wat is/was belangrijk in zijn leven, wat is nog mogelijk enz. Het is voor beiden niet altijd makkelijk en hoe fijn is het dan als een massage ze dan eventueel kan helpen. Ook de medewerkers waren benieuwd wat massage bij mensen met dementie kan doen en waren tijdens het gehele project betrokken. Zij gaven mij vaak nog aanvullende informatie, bijvoorbeeld over hoe de bezoeker het liefste benaderd wilde worden. Voordat de sessie begon nam ik de zorg nog met hen door. Waren er veranderingen? Dan paste ik de massage daarop aan. Iedere dag is immers anders.'

Een moment van rust en even niets moeten
‘Ik vond de stage een prachtige en leerzame ervaring. Het was geweldig om te zien hoe de bezoekers van dit moment van rust en liefdevolle aanraking/aandacht genoten, ieder op zijn eigen manier. Voor alle drie de bezoekers waren de massages een schot in de roos. Eén van de bezoekers had grote moeite om even rustig te zijn, is altijd bezig of aan het praten. Gedurende de weken ging dit steeds beter, er werd steeds minder gesproken tijdens de massagesessie en uiteindelijk kon deze bezoeker na de massage zelfs nog een kwartiertje op zichzelf in een rustig hoekje blijven zitten. Hij kon mij goed duidelijk maken dat de massage echt wat voor hem betekende: een moment van rust en even niets moeten.

Een andere bezoeker gaat het laatste half jaar erg achteruit. Ik bekeek per week welke massage het beste zou passen. Vanaf de eerste aanraking sloot hij zijn ogen en ontspande zichtbaar. De mantelzorger kreeg thuis een grote glimlach te zien waarop hij trots vertelde: "ik heb weer een massage gehad."

Ik was blij om te horen dat de medewerkers merkten wat het effect van de massages was. Zij kennen de bezoekers natuurlijk goed en vertelden bijvoorbeeld dat één bezoeker zichtbaar meer ontspannen was na de sessie en dit de rest van de dag ook bleef. Hij was ‘helemaal zen’. Een andere bezoeker liep na de massage met twee opgestoken duimen langs het kantoor van de medewerkers.

Al met al was het een prachtige stageperiode met kleine, maar o zo mooie en waardevolle succesmomenten.’

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.