“Juist omdat de kinderen zo ongedwongen zijn, reageren de bewoners enthousiast op hun komst”

José de Bruijne, assistent begeleider

‘Mevrouw kijk uit, u gaat zo knoeien hoor.’ De peuters van kinderdagverblijf Okidoki uit ’s-Gravenzande zijn wel klein, maar zien veel. Sinds zeven jaar brengen peuters een uurtje per week samen met de bewoners van De Kreek door in de generatietuin of bij de kinderboerderij.

Het contact is al jaren geleden gelegd door Margreet van de Pol, directeur van Okidoki. Ze wilde graag met de peuters erop uit, maar ook iets voor anderen betekenen en het liefst buiten in de natuur. Samen met een collega met veel feeling voor de natuur heeft ze het idee om contact te zoeken met De Kreek opgepakt en werd het idee snel werkelijkheid. Inmiddels gaan Petra van der Ende en Jet Vreugdenhil, beiden werkzaam bij Okidoki, ieder één keer per week met een groep van 6 à 8 peuters vanaf 3 jaar naar De Kreek. Vier weken lang brengen dezelfde peuters de bewoners een bezoek, na vier weken mogen andere peuters mee.

‘De uurtjes erop uit zijn zo gezellig en waardevol’, vertelt Petra. ‘Zodra de peutertjes ons zien weten ze al dat ze weggaan. We zijn de ‘op stap’ juffen.’ Met een naambordje op vertrekken ze naar De Kreek. Op dinsdagochtend gaat Jet naar de generatietuin in De Kreek, op donderdagochtend gaat Petra naar de kinderboerdij, die vlak achter De Kreek ligt.

Veel contact en interactie
Terwijl de peuters van hun limonade drinken, de bewoners de koffie nuttigen, delen sommige kinderen de koekjes uit. Een bewoner leest de naam van de peuter. ‘Wat heb je een mooie naam zeg.’ Er is meteen al veel contact en interactie. ‘Sommige kinderen kijken even de kat uit de boom, terwijl anderen meteen bij een bewoner op schoot kruipen’, vertelt Petra. ‘Het gaat vooral om het samen zijn en samen doen. We vinden het belangrijk dat de kinderen ook spelenderwijs iets meekrijgen. Het contact met de bewoners draagt hier zeker aan bij, het is echt een meerwaarde. Daarnaast genieten ze er ontzettend van’, aldus Jet. José de Bruijne, assistent begeleider in De Kreek, bevestigt dit. ‘Het is tijdens deze ochtenden altijd ontzettend gezellig, de kinderen brengen een hoop leven in de brouwerij. Juist omdat de kinderen zo ongedwongen zijn, reageren de bewoners enthousiast op hun komst. Ze stimuleren elkaar.’

Petra: ‘In de kinderboerderij hebben we een lokaaltje, het educatief centrum, tot onze beschikking. Als we een spelletje doen, zetten we bewust de kinderen en bewoners om en om, zodat ze elkaar kunnen helpen. Het kan ook zijn dat we de groep opsplitsen, zodat een aantal een activiteit doen en de anderen naar de dieren gaan. Zodra een bewoner een konijn op zijn schoot heeft en het peutertje meteen komt aaien en hem helpt, zie je hoe de bewoner geniet.

Ze zeggen het niet altijd, maar hun gezicht spreekt boekdelen.’ Jet: ‘In de generatietuin zitten we in de tuin waar plastic dieren staan of in de bijbehorende kas. Als het weer iets minder is krijgen de kinderen een tuinoveral en kaplaarsjes aan. Dat vinden ze prachtig. Samen onkruid wieden, plantjes potten. Zelfs bezoekers gaan met de bewoners naar buiten toe omdat ze dit zo gezellig vinden. Als de peuters even lekker spelen met het speelgoed en van de glijbaan gaan, kijken veel bewoners van alle verdiepingen naar de spelende kinderen in de tuin.’

IJs is snel gebroken
Er gaat altijd een pedagogisch medewerker mee met de uitjes. Zij houdt in de gaten hoe de peuters het ervaren, hoe ze reageren en het oppakken. Natuurlijk vinden ze het de eerste keer spannend, maar het ijs is altijd snel gebroken. Kinderen zijn altijd heel direct en de bewoners reageren hier goed op. ‘Een bewoonster had laatst last van haar gebit en wilde liever niet eten. Een peutertje reageerde hierop: "u moet wel eten hoor, dat is goed." Dan is het zo leuk om te zien dat de bewoonster glundert.’ ‘Een peutertje kwam een aantal weken mee en ging altijd meteen naar dezelfde bewoonster. Ze begon dan altijd direct te stralen.’ Gymen en bewegen is goed voor de bewoners, maar daar zijn de peuters ook gek op. Sinds kort gaan ze naar de afdeling waar bewoners met dementie verblijven om samen te bewegen. De bewoners worden nog enthousiaster en gemotiveerder als de kleintjes tussendoor lopen.

Een groot succes is altijd het zingen van de kinderliedjes. Zingen de peutertjes heel bedeesd, voor veel bewoners is het een feest van herkenning en zingen zij uit volle borst mee. Het komt ook voor dat de bewoners de peuters mee laten doen met koersbal. Prachtig vonden ze dat. De bewoner was zo enthousiast en vond dat ze gewonnen hadden. Ze kregen allemaal een ijsje. Er werd een mooie foto gemaakt. Leuk om te horen dat de bewoner ook de foto wilde hebben en het nu op zijn kamer staat.

Uniek en waardevol
‘De samenwerking tussen De Kreek en Okidoki is uniek en waardevol’, vullen Jet en Petra aan. We zijn nu samen met de activiteitenbegeleider aan het kijken of de bewoners ook naar Okidoki kunnen komen. Zij hebben dan meteen een heerlijke wandeling en zien de peutertjes weer, alleen dan in hun omgeving. Niks is leuker en mooier dan het contact tussen deze generaties.’ ••

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.

x

Uw mening over onze website

Wil jij ons helpen om onze website nog beter te maken?


Ik doe mee

Deze pop-up sluit in 5

x

Help ons om onze website nog beter te maken in 3 stappen

Geef uw mening

1 van 3

Heeft u de informatie gevonden die u zocht?

Zo nee, welke informatie zoekt u?