Thea Lukas en Rielle Beekmans

“Kunst is van iedereen, iedereen kan en mag er iets van vinden”

Thea Lukas en Riëlle Beekmans

Stichting Op Visite brengt kunst naar mensen toe om een wisselwerking te creëren tussen het kunstwerk en de omgeving. Na een aantal verschillende projecten in het land zocht Riëlle Beekmans (Kunstenaar, medeoprichter van Stichting Op Visite en werkzaam bij De Bieslandhof) naar een nieuwe geschikte locatie. Ze wilde weer buiten een beelden tentoonstelling maken en haar oog viel op de tuin van De Bieslandhof. Beelden in de tuin was een feit. Om de bewoners en medewerkers van De Bieslandhof mee te nemen in het verhaal achter het kunstwerk kwam er een kijkwijzer (tentoonstelling gids) en een activiteitenprogramma bij. Kunstenaars vertelden over hun beelden, lieten mensen kennis maken met en mooier nog ze lieten mensen zelf een idee vormen over de kunstwerken.

Kunst is voor iedereen
Na De Bieslandhof volgden er tentoonstellingen in De Kreek en in Veenhage. Thea Lukas was ten tijde van de tentoonstellingen de locatiemanager in beide locaties.“Toen Beelden in de tuin naar De Kreek kwam, wisten veel mensen niet goed wat ze ermee moesten. Ze hadden heel erg het idee dat ze er verstand van moesten hebben om er iets van te kunnen vinden”, legt Thea uit. “Dat is juist helemaal niet nodig”, valt Riëlle bij, “mensen denken dat wel, maar kunst is van iedereen. Iedereen kan en mag er iets van vinden”. “Het project is ook enorm gegroeid”,  vertelt Thea. “Er zijn zoveel bewoners met (klein)kinderen, partners, vrienden of vrijwilligers door de tuin gelopen, niet één keer maar meerdere keren. Dat is zo belangrijk, omdat je het samen doet, over kunst praten, het gesprek aangaan en aandacht hebben voor elkaar. Beeldende kunst leent zich daar enorm voor.”  

Het gaat niet om het eindresultaat
Naast de Beelden in de tuin konden mensen zelf aan de slag tijdens de workshops. Kunstenaars en vrijwilligers hielpen de bewoners. Ook familie en vrienden werden uitgenodigd om deel te nemen. Riëlle beschrijft de workshops als een leuke ‘chaos’. “Iedereen moet zich op zijn/haar gemak voelen. Het gaat niet om de uitkomst en er is geen vooropgesteld plan. Als iemand alleen maar wil kijken dan is dat ook goed. Zo was er tijdens één van de workshops een mevrouw en zij vertelde dat ze baldadig was. De kunstenaar die haar hielp zei; “hier heeft u een blok klei en een hamer, ga maar slaan”. Ze heeft al haar frustratie in de klei geslagen en moest daarna heel hard lachen. Dat mag ook. Het gaat niet om het eindresultaat, het gaat om het proces, dat de bewoners het zelf doen, ook al heeft hij of zij hulp nodig.”

De bewoner het écht zelf laten doen
“Ik denk dat dat ook wel iets is wat medewerkers is bijgebleven”, zegt Thea. “Activiteiten zijn er altijd wel, maar het de bewoner echt zelf laten doen, dat is een hele mooi gedachte. ”Kunstenaars doen dat als vanzelf”, aldus Riëlle. “Zij stellen zich op als een verlengstuk van de bewoner. Ze doen dat stukje wat een bewoner zelf niet meer kan, maar laten wat gemaakt gaat worden aan de bewoner zelf over. Om een voorbeeld te geven: Kan iemand zijn handen niet meer gebruiken, dan doet de kunstenaar de handelingen maar wat die handen doen, dat beslist de bewoner. Medewerkers en vrijwilligers in de zorg willen graag helpen. We zijn daarom op dit moment bezig om een training voor hen te ontwikkelen. In deze training laten we medewerkers ervaren hoe het is om het niet zelf meer te kunnen doen, maar om wel eigen keuzes te blijven maken. We hopen dat medewerkers door dit zelf te ervaren er in de praktijk bewuster mee omgaan.”

Memoryspel
“Dat is het bijzondere aan op visite bij Pieter”,  vult Thea aan. “Het is zoveel meer dan alleen een tentoonstelling. In Veenhage zijn er vorig jaar door kunstenaar Theo Bos foto’s gemaakt van voorwerpen waar bewoners gehecht aan waren. Van deze foto’s heeft de fotograaf een memoryspel gemaakt. Net even anders dan we het gewend zijn. De setjes die bij elkaar horen zijn verschillend van elkaar. Een foto is origineel en de andere laat een bewerkte versie van dit origineel zien. Zo train je de geest en heb je gesprekstof tijdens het spelen van het spel. Elke huiskamer van Pieter van Foreest heeft dit memoryspel gekregen.”

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.

x

Uw mening over onze website

Wil jij ons helpen om onze website nog beter te maken?


Ik doe mee

Deze pop-up sluit in 5

x

Help ons om onze website nog beter te maken in 3 stappen

Geef uw mening

1 van 3

Heeft u de informatie gevonden die u zocht?

Zo nee, welke informatie zoekt u?