“Hoe fijn is het om te zien dat iemand zich weer heel even de persoon kan voelen die hij vroeger was?!”

Caroline Huis-Korbijn

Vandaag gaan we in gesprek met Caroline, een collega van de thuiszorg die hard bezig is met haar opleiding VIG/MZ. Het eerste jaar van haar opleiding werkte ze op afdeling De Rank in De Kreek. Toen het jaar erop zat en ze afscheid moest nemen van de bewoners, heeft ze hen verrast met een zelfgemaakt dementie-voel-kleed. Caroline: “Het kleed dat ik toen gemaakt had, was een mooi kleed van veel verschillende stofjes om te voelen. Het was uiteraard helemaal veilig om te gebruiken en ook geschikt voor intensief gebruik. Ik had hier en daar knisper-folie gebruikt om zintuigen te prikkelen en ook niet geheel onbelangrijk: het kleed was goed wasbaar!”

Herinnerings- of levensboek
Inmiddels is Caroline aan de slag in de thuiszorg en moet ze wederom een opdracht voor haar opleiding doen. “Ik ben nog druk bezig met mijn opleiding. Ik ben gestart in september 2019 met de opleiding VIG/MZ en ben in november 2020 voorgedragen om te versnellen. Daarom zit ik nu sinds begin februari al in mijn derde jaar! Voor het vak Muzisch Creatief, een vak waarbij we manieren leren om creatieve middelen in te zetten zodat mensen hun gevoel kunnen uiten, had ik de opdracht om een herinneringsboek of levensboek van een cliënt te maken. Nu werk ik momenteel in de thuiszorg, waardoor een levensboek wat lastiger was. Om deze reden is het een herinneringsboek geworden, omdat je dat wat algemener kan houden.”

Dit herinnerings-, of levensboek mocht een mapje worden met geprinte afbeeldingen. Maar Caroline zou Caroline niet zijn als ze het zich er zo makkelijk vanaf zou maken. “Ik zou het leuk vinden om iets te maken wat na mijn opleiding ook nog gebruikt kon worden, daarom was ik begonnen met een mooi fotoboek. Ik hou ervan om met naald en draad aan de slag te zijn, dus ik heb er ook een tas bij gemaakt met de letters ‘de tijd van toen’. De tas kan ik inzetten bij mensen met dementie en met het boek en de beeldende middelen haal ik met de mensen herinneringen van vroeger op.”

Mooie herinneringen ophalen
Al met al werd het weer een heel project, want Caroline maakte alles met de hand. Ze begon met een lap meubelstof van 1,5 meter en toverde dat om naar een mooie tas. Zelf was ze er erg enthousiast over en liet het aan een vriendin zien, die het op haar beurt weer doorgaf aan iemand die in De Kreek werkt. “Inmiddels heb ik al aanvragen om op drie afdelingen in De Kreek langs te komen en diverse cliënten van de thuiszorg hebben me uitgenodigd op de koffie buiten werktijd om, zodat we mooie herinneringen op kunnen halen. Mensen met dementie worden voortdurend geconfronteerd met een afnemende geheugencapaciteit en ik kan er echt van genieten als ik zie dat zij nog wel in staat zijn om de herinneringen van vroeger op te halen. Hoe fijn is het om te zien dat iemand zich weer heel even de persoon kan voelen die hij vroeger was, toen hij of zij alles nog kon?”

Enthousiaste reacties
Ook bij de opleiding is het project van Caroline in de smaak gevallen. “Ik heb het project laten zien ter beoordeling en de docent vond het geweldig. Ik kreeg zelfs ’s avonds nog een mail dat ze nog aan het bijkomen was!” Caroline zit alweer vol met volgende ideeën. “In mijn hoofd gaan de ideeën alweer door. Ik zou een tas kunnen maken en vullen in thema’s, dus bijvoorbeeld baby-kindertijd, of juist over schoonmaken, radio en televisie, enzovoorts! Maar nu eerst maar verder met deze tas aan de slag en kijken hoe de reacties zijn!”

“Voor mij is het een heel bijzonder project geworden en ik hoop dat het inzetten van deze tas kan inspireren om in gesprek te gaan met de naaste, een bewoner of cliënt. Het is belangrijk om samen herinneringen op te blijven halen, het zorgt niet alleen voor een fijn moment samen, maar herinneringen kunnen ook activeren en opvrolijken. Het bewust ophalen van herinneringen kan helpen om een gesprek op gang te brengen en ik denk zeker dat het boek en de inhoud van de tas kunnen helpen!” 

Helpt u mee nog meer tassen te vullen?
Heeft u nog oude spulletjes die in de tas zouden passen en die anders weg of naar de kringloop gaan? Dan zou Caroline deze heel graag overnemen! Denk hierbij aan oude (niet al te grote) blikjes van merken, het Zwitsal poederblikje, Kwatta lepeltjes, een leesplankje met letters, oude verpakkingen etc.! Daarnaast zoekt Caroline ook nog een oude sokkenstopper, oude klosjes garen, een houten tol, punnik-klosje, oude knijpers (een soort houten schuifjes) en nog veel meer! Met deze spulletjes zou ze nog meer tassen kunnen maken om cadeau te geven aan afdelingen voor mensen met dementie. Heeft u nog iets liggen? Laat het dan weten door te mailen naar c.korbijn@pietervanforeest.nl

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.

x

Uw mening over onze website

Wil jij ons helpen om onze website nog beter te maken?


Ik doe mee

Deze pop-up sluit in 5

x

Help ons om onze website nog beter te maken in 3 stappen

Geef uw mening

1 van 3

Heeft u de informatie gevonden die u zocht?

Zo nee, welke informatie zoekt u?