“Sommige dingen leer je niet op school”

Blog van Carola Claassens en Whitney Hoogenraad, specialistisch team

Carola en Whitney werken beiden als ambulant verpleegkundige bij het specialistisch team van Pieter van Foreest. Dag en nacht zijn ze oproepbaar en gaan zij op pad om bij cliënten thuis te ondersteunen op het gebied van complexe verpleegkundige behandelingen. In hun blog vertellen zij wat zij meemaken onderweg en bij cliënten thuis.

Onderdeel van ons werk is cliënten begeleiden, adviseren en ondersteunen. Op school leren we hoe dit moet. Gesprekken voeren, adviseren, feedback geven, etc. Dit staat allemaal heel mooi in boeken beschreven maar de praktijk is heel anders.

Zo hadden wij een terminale cliënt in zorg. Tijdens mijn nachtdienst werd ik gebeld door de familie voor ondersteuning. Toen ik aankwam zag ik aan het gelaat van de cliënt dat het niet meer zo lang zou duren. Hooguit nog een paar uur. De cliënt was relatief jong en had thuiswonende kinderen. Geen enkel boek leert je hoe je een gezin moet vertellen dat hun vader of moeder stervende is en dat het tijd is om afscheid te nemen. Geen leraar kan je leren hoe je hiermee om moet gaan, het verdriet , de emoties en de tranen.

Deze bewuste casus sloeg bij mij in als een bom en ik ben er in mijn hoofd nog veel mee bezig geweest.

  • Waarom wilde ik dit werk ook alweer doen?
  • Ben ik wel een goede verpleegkundige?
  • Heb ik de familie wel echt kunnen ondersteunen?
  • Heb ik wel het juiste gezegd of gedaan?
  • Moet ik er niet gewoon mee stoppen?

Hoe moeilijk de situatie ook is, hoe onzeker ik mij ook voel en hoe professioneel ik mij ook probeer op te stellen, onder mijn uniform zit een mens met een hart. Ik koos voor dit beroep omdat het mij een kans geeft om een verschil te maken in het leven van onze cliënten en hun familie, als is het soms maar een heel klein verschil. Door de lasten te delen en om ervoor ze te zijn. Hoe moeilijk het soms ook is.

Een aantal weken later vond er een eindgesprek plaats met het gezin. Pas toen kon ik de casus afsluiten en het een plek geven. En weet je wat mijn conclusie was?  “Hoe moeilijk het soms ook is, ik zou nooit willen stoppen, want ik hou van mijn werk als Verpleegkundige!

 

 

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.

x

Uw mening over onze website

Wil jij ons helpen om onze website nog beter te maken?


Ik doe mee

Deze pop-up sluit in 5

x

Help ons om onze website nog beter te maken in 3 stappen

Geef uw mening

1 van 3

Heeft u de informatie gevonden die u zocht?

Zo nee, welke informatie zoekt u?