“Sportieve start van 2019 met de Bonte Haas Loop”

Bianca van der Schilt, medewerker Ontmoetingscentrum Naaldwijk

Wateringen - Loopfanaten die het jaar sportief willen beginnen kunnen zondag 13 januari kilometers maken bij de Bonte Haas Loop, georganiseerd door de één van de hardloopgroepen van atletiekvereniging Olympus'70. De loop start vanuit eetcafé De Bonte Haas in Wateringen, waar het veld wordt weggeschoten door druivenprinses Marieke Racké.

Het parcours van 5 of 10 kilometer is geheel geasfalteerd. Door deelname aan het evenement wordt ook nog bijgedragen aan het goede doel: Ontmoetingscentrum Naaldwijk, voor de aanschaf van een fietslabyrint. "Een ontzettend gaaf apparaat", zegt Bianca van der Schilt, medewerker van Ontmoetingscentrum Naaldwijk. "Maar duur. We zitten nu op vijftig procent van het benodigde bedrag. Met elke euro zijn we blij. Het gebaar van de organisatie van de Bonte Haas Loop is dan ook hartstikke mooi en echt hartverwarmend!"

Fietslabyrint
Mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen met het fietslabyrint eenvoudig vanuit een bewegingstrainer virtuele fietstochten maken en zo toch de wereld ontdekken. Vorig jaar nam de dagvoorziening van Pieter van Foreest deel aan een pilot. Dat was een groot succes volgens Bianca."De realistische fietservaring brengt buiten naar binnen en geeft mensen het gevoel dat zij eropuit zijn. Zo wordt bewegen veel aantrekkelijker. Voor mensen met dementie geldt dat het zien van beelden van hun oude omgeving ze een geweldige impuls geeft; vergeten herinneringen kunnen naar boven worden gehaald. Er zijn meer dan 250 fietsroutes in binnen- en buitenland en daar komen telkens nieuwe routes bij. Ook de Westland-route staat erin." 
Bewegen is goed voor de algemene gezondheid én de geest, aldus Bianca. "Neurowetenschapper Erik Scherder, bekend van De Wereld Draait Door, doet al jaren onderzoek naar het effect van lichaamsbeweging op het brein. Zelfs op kauwgom kauwen schijnt de hersenen te stimuleren."
Ook bevordert het fietslabyrint de sociale contacten. "Mensen lopen langs, kijken mee en hebben meteen gespreksstof."

Ontmoetingscentrum Naaldwijk bevindt zich in Middel Broekweg in Naaldwijk, bij velen bekend als het voormalige De Naaldhorst. In 2013 werd gekozen om de dagbehandeling om te vormen tot ontmoetingscentrum. Het ontmoetingscentrum is gericht op mensen die vergeetachtig zijn, moeite hebben met de dingen van alledag of het begrijpen van anderen. Ook personen met lichamelijk beperkingen of voor wie het gemis van contacten een probleem is, kunnen er terecht. "Er zijn twee huiskamers voor maximaal twaalf bezoekers per dag ingericht", vertelt Bianca. Er worden dagelijks tussen 10.00 en 16.00 uur allerlei activiteiten aangeboden, van houtbewerking tot schilderen. "Samen wordt gekeken welke activiteiten aansluiten bij de persoonlijke behoeften, mogelijkheden en interesses."
De drijfveer van Bianca van der Schilt en haar collega's is waardevolle zorg bieden door te denken in mogelijkheden. "Dat maakt het werk ook zo leuk. We krijgen regelmatig te horen: 'deze plek voelt als een warm deken'. Is er nog een mooier compliment?"

De Bonte Haas Loop start zondag 13 januari om 10.00 uur bij De Bonte Haas, Dorpskade 79, Wateringen. Deelname kost 7,00 euro (10 km) / 5,00 euro (5 km). Ook wandelaars zijn van harte welkom. Zij kunnen starten tussen 09.00 en 10.00 uur. Er zijn geen douches aanwezig, wel is er een touringcar als kleedruimte beschikbaar. EHBO is aanwezig op de fiets. Inschrijven kan via de website: www.bontehaasloop.nl

 

Bron: Groot Westland

Pas jij bij Pieter van Foreest?

Vind je vacature

Samen, jezelf zijn, boven verwachting

Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Het leven leiden dat je zelf wilt. Gelukkig zijn zoals je daar zelf of samen naar streeft. Dat is de grootste rijkdom voor mensen. Oók als je hulp en ondersteuning nodig hebt.

Daarvoor werken we samen. Want alleen samen met de cliënt, familie, mantelzorgers, collega’s, vrijwilligers, buurtgenoten en samenwerkingspartners kunnen we hét verschil maken en de gewone dingen boven verwachting goed doen.